Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τη Βουλή των Ελλήνων για τη διαχρονική στάση και τη στήριξη του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Έλληνα Πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, ο οποίος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ελληνικής Βουλής, σημείωσε τη στάση που τήρησε επί θητείας Κώστα Σημίτη όταν συνέβαλε τα μέγιστα στο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Όπως τόνισε, αυτό «είναι ίσως η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από εγκαθιδρύσεως της, και ιδιαίτερα υπάρχοντος του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε επίσης την Ελληνική Βουλή για τη διαχρονική στάση που τηρεί στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για λύση του Κυπριακού. «Υπάρχει μια πρωτόγνωρη ενότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό και αυτό πραγματικά μας ενθαρρύνει και αποτελεί και ένα δείγμα γραφής του τι πρέπει να γίνεται στην Κύπρο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται», είπε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη «συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να πετύχουμε όρους που να επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική να μας οδηγήσουν σε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να είναι λειτουργική για να είναι βιώσιμη». Και είναι σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε «που καταβάλαμε προσπάθεια και πετύχαμε, χάρη στην άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το πλαίσιο Γκουτέρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία που πήραν τα δύο Κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας για το σημερινό Συνέδριο, κατά το οποίο τέθηκαν θέματα συνταγματικά, πολιτειακά.

«Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη από κάθε άποψη αυτή η απεικόνιση και προσέγγιση των δύο συστημάτων δημοκρατίας. Από κοινού επί διετίας έχουμε κάνει δουλειά για τον φάκελο της Κύπρου και είμαστε στην τελική φάση της έκδοσης του φακέλου», είπε.