Την κατάσταση στην οικονομία συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ με οικονομικούς παράγοντες της Πάφου

Την κατάσταση στην οικονομία συζήτησε με οικονομικούς παράγοντες στην Πάφο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, όπως ο ίδιος δήλωσε απόψε.

Συζητήσαμε τις προοπτικές της οικονομίας και τις προτάσεις των παραγόντων της Πάφου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε μετά από συνάντηση που είχε στην Πάφο.
Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε πως το μοντέλο το οποίο ακολουθούμε ουσιαστικά έχει εξαντλήσει το ρόλο του και θα πρέπει –όπως είπε – να ψάξουμε νέες ευφάνταστες ιδέες.

Οι πλέον αρμόδιοι για να μας δώσουν αυτές τις ιδέες είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά με την πραγματική οικονομία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να καταφέρεις να εντοπίσεις τα πραγματικά προβλήματα και να δώσεις λύσεις.

Είπε ακόμα πως αυτή τη στιγμή έχουμε βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών οι οποίοι όμως δεν αντικατροπτίζονται στην πραγματική οικονομία.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, είχε διαφωνήσει με τους δείχτες του Μάαστριχ όπως είχαν καθοριστεί τότε, επιμένοντας ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλοι δείχτες, που έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία, όπως η φτώχεια, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η απασχόληση που είναι σημαντικοί δείκτες και που καταδεικνύουν την πραγματική κατάσταση στην οικονομία.

Κυπριακό
Σε σχέση με το Κυπριακό και κληθείς να σχολιάσει το δείπνο του προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως δεν γνωρίζει τι έχει συζητηθεί σ’ αυτό το δείπνο.

Είπε ωστόσο πως κάθε πρωτοβουλία η οποία αναλαμβάνεται και στοχεύει στο να επαναρχίσει ο διάλογος από πλευράς του ΑΚΕΛ εκτιμάται ότι στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθύμισε ακόμη πως παρόμοιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονταν και στο παρελθόν, όπως οι συναντήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και όλων ανεξαιρέτα των προέδρων της ΚΔ και πολιτικών κομμάτων που είχαν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι “συμφωνήσαμε από το 1974 ότι το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. Λέμε ότι θέλουμε λύση, εάν πραγματικά το εννοούμε ότι θέλουμε λύση πρέπει να φροντίσουμε να επαναρχίσει ο διάλογος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάμε σε λύση, λέμε”.

Πρόεδρος ΕΒΕ Πάφου
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως πρέπει να επιφέρουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι τόσο καλές.

Είπε ακόμη πως η οικονομία τώρα κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 2,8% ετησίως όσον αφορά το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και παρουσιάζει τη σημαντικότερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως απ’ αυτή την πλευρά το ΕΒΕ είναι πολύ ικανοποιημένο, όμως παραμένουν σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όπως στην προκειμένη περίπτωση οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα όσον αφορούν το δημόσιο τομέα, την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και ειδικότερα την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης, επενδυτικών σχεδίων.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως το ΕΒΕ Πάφου ανησυχεί για τη ψηλή ανεργία ιδιαίτερα τους επιστήμονες και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι με τις σημερινές πολιτικές των τραπεζών φαίνεται θα χρειαστούμε έναν ορίζοντα γύρω στα 10 με 15 χρόνια για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Εκτίμησε πως είναι αναγκαίο το κράτος και οι τράπεζες να υιοθετήσουν πιο ευέλικτες πολιτικές ώστε να δώσουν την ικανότητα στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ένα μακρόχρονο ορίζοντα.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως οι επιχειρήσεις κυρίως της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου αντί να κάνουν αγώνα ανάπτυξης κάνουν αγώνα επιβίωσης πάνω σε ημερήσια βάση.

Αυτό, κατέληξε, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το κράτος, τα κόμματα και τις ίδιες τις τράπεζες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy