Την κατεδάφιση της πολυκατοικίας Pieris αποφάσισε ο Δήμος Λεμεσού

Για μισό και πλέον αιώνα το κουφάρι του 14ώροφου κτιρίου αποτελούσε μια συνεχή απειλή για την πυκνοκατοικημένη και εμπορικά αναπτυσσόμενη περιοχή Ομονοίας

 

Οριστικό τέλος φαίνεται ότι θα μπει σε έναν εφιάλτη που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Λεμεσού. Και ο λόγος βέβαια για το κτίριο-φάντασμα της Pieris Estate, που βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, τη Λεωφόρο Ομονοίας. Το 14ώροφο κουφάρι της περιβόητης πολυκατοικίας που δεν κατοικήθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της και η επικινδυνότητά της είχε φτάσει στο τελευταίο της όριο.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις με τον εκκαθαριστή, οι οποίες προφανώς δεν απέδωσαν, ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε ότι δε υπάρχουν άλλα περιθώρια και ως εκ τούτου αποφάσισε και περιέλαβε στον Προϋπολογισμό για το 2023 ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ για σκοπούς κατεδάφισης του κτιρίου.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου η προκήρυξη προφορών για την εκπόνηση μελέτης για ασφαλείς τρόπους κατεδάφισης του κτιρίου, αλλά και διαχείρισης των υλικών που θα προκύψουν. Μετά την κατεδάφιση, ο δήμος θα προχωρήσει με ΜΕΜΟ της ιδιοκτησίας με στόχο την ανάκτηση της τελικής δαπάνης που θα απαιτηθεί για την κατεδάφιση και τη διαχείριση των μπάζων.

Το κτίριο της Pieris Estate άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 και ήταν το πρώτο μεγάλο κατακόρυφο κτίριο που κτιζόταν τότε στη Λεμεσό και μάλιστα σε μια περιοχή κοντά στο λιμάνι, που προσφερόταν για επένδυση από Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες. Η προβολή και η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που είχε γίνει εντός και εκτός Κύπρου συνέβαλαν στο να προπωληθούν αρκετά καταστήματα και γραφειακοί χώροι. Μόνο που οι εταιρείες και όσοι άλλοι επένδυσαν σε αυτό το κτίριο δεν πήραν τελικά ούτε ένα τετραγωνικό, αφού η κατασκευή του κτιρίου σταμάτησε το 1986 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το 2007, ανέλαβε ως εκκαθαριστής ο Κώστας Φραντζής ο οποίος, όπως μας είπε, προσπάθησε επανειλημμένως να πουληθεί το κτίριο, αλλά χωρίς τελικά αποτέλεσμα αφού Κύπριοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι και άλλοι επενδυτές που είχαν δώσει προκαταβολές για την αγορά του, στη συνέχεια μετάνιωναν αφού μετά από στατικές και άλλες μελέτες που έκαναν διαπίστωναν ότι το κτίριο είχε σοβαρά προβλήματα.

Όλες αυτές τις δεκαετίες, η περιβόητη «πολυκατοικία Πιερή», όπως είναι γνωστό το κτίριο στον πολύ κόσμο, παρέμεινε ένας τσιμεντένιος εφιάλτης για την πόλη της Λεμεσού και ιδιαίτερα για την πυκνοκατοικημένη πλέον και ευρείας κυκλοφορίας Λεωφόρο Ομονοίας. Για πολύ καιρό, η τύχη του κτιρίου αποτελούσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαβουλεύσεων, με την κατεδάφισή του να αποτελεί πλέον μονόδρομο, κυρίως για λόγους ασφάλειας.

Εκτός όμως από την επικινδυνότητα του κτιρίου, η παρουσία του δημιουργούσε και σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων, για τα οποία δικαιολογημένα οι κάτοικοι, αλλά και επαγγελματίες και εργαζόμενοι στη γύρω περιοχή διαμαρτύρονταν ζητώντας από κάθε αρμόδια Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγκεκριμένα, εκτός του ότι από το κτίριο έπεφταν και συνεχίζουν να πέφτουν κομμάτια από μπετόν, είχε καταστεί κατά καιρούς χώρος πάρε δώσε για ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που τρύπωναν, προφανώς τις νύκτες, για να σηκώσουν υλικά τα οποία θεωρούσαν χρήσιμα. Επιπλέον, μέχρι και σήμερα, οι διάφοροι προσβάσιμοι χώροι του κτιρίου και ειδικά στο ισόγειο, είναι γεμάτοι από κάθε είδους σκουπίδια, ενώ συχνά διαπιστώνεται ότι, παρά τους κινδύνους, καταφεύγουν στο κτίριο κάποιοι άστεγοι.

Ο εκκαθαριστής του ακινήτου, Κώστας Φραντζής, γνωστοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει σε κατεδάφιση του κτιρίου στον Δήμο Λεμεσού, όμως το όλο ζήτημα σκάλωνε σε κάποια διαδικαστικά.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της κατεδάφισης, ο κ. Φραντζής μάς είπε ότι αποτάθηκε σε αρκετές εταιρείες και τελικά κατέληξε σε συμφωνία με ειδικό εργολάβο, ο οποίος ανέλαβε την κατεδάφιση διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα γίνουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Το κόστος θα ανέλθει στις 450.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί, όπως εξήγησε, η κατεδάφιση θα διαρκέσει τρεις περίπου μήνες και θα ξεκινήσει από τα πιο ψηλά σημεία έτσι ώστε τα χαλάσματα να καταλήγουν κάθε φορά στους πιο κάτω ορόφους, μέχρι να φτάσει η κατεδάφιση στο επίπεδο του ισογείου, ενώ τα μπάζα θα ανακυκλώνονται επιτόπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy