Την κλιματική κρίση κατέδειξε ως κύρια αιτία των καταστροφών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την κλιματική κρίση κατέδειξε ως κύρια αιτία των καταστροφών από τις πυρκαγιές ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήσαμε, μία «πρωτοφανή επίθεση της φύσης για δέκα συνεχείς μέρες», επισήμανε με έμφαση για να δικαιολογήσει τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, την έλλειψη των απαραίτητων αντιπυρικών έργων που δεν έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας προληπτικά, παρότι ο καύσωνας διαρκείας είχε ανακοινωθεί εγκαίρως από τους επιστήμονες.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά, βρίσκοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει ως αναγκαιότητα και μονόδρομο την «πράσινη ανάπτυξη» που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη» που εξυπηρετούν την κερδοφορία τους και όχι φυσικά τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κλιματική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο και έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, την Τουρκία, την Αλγερία και άλλες χώρες, κρύβοντας ωστόσο ότι ο πραγματικός ένοχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι η πολιτική έλλειψης υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων και όχι τα φυσικά φαινόμενα.

Μάλιστα, αξιοποιώντας στο έπακρο την κλιματική αλλαγή για να προωθήσει την επιλογή των μονοπωλίων, ανέφερε πως οι εξελίξεις «δικαιώνουν την επιλογή μας για απολιγνιτοποίηση και μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη». Θριαμβολόγησε για τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ γι’ αυτές τις δραστηριότητες, ως στρατηγική πολιτική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ενώ ανήγγειλε την κατάρτιση και ψήφιση κλιματικού νόμου το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε μία «επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» λέγοντας «χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα» ενώ ανήγγειλε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμα και στη θάλασσα.

Με τις “ταυτόχρονες” πυρκαγιές δικαιολόγησε την έλλειψη των αντιπυρικών μέσων

Όσον αφορά το επιχειρησιακό μέρος της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αναλώθηκε σε θριαμβολογίες για τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Πολιτικής Προστασίας για τις εκκενώσεις χωριών και οικισμών, δικαιολόγησε ως φυσικό επακόλουθο των ταυτόχρονων πυρκαγιών τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική απαξίωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή της.

Ειδικά για τις εκκενώσεις, τόνισε πως το μέτρο κρίθηκε πολύ αποτελεσματικό καθώς διασώθηκαν οι οικισμοί υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι οι κάτοικοι ήταν αυτοί, που μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στο πλαίσιο της λαϊκής πρωτοβουλίας, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, απειθάρχησαν στο μέτρο εκκένωσης και παρέμειναν στα χωριά τους για να σώσουν τα σπίτια, τις περιουσίες και τις ζωές τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να περάσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξης και επανασχεδιασμού των περιοχών που επλήγησαν, όπως π.χ. στην Εύβοια με την ίδρυση Επιτροπής.

Για τις αποζημιώσεις και με δεδομένη την οργή και αγανάκτηση του κόσμου για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσουν γοργά, την ώρα πάντως που η εμπειρία από άλλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες σε Καρδίτσα και ο σεισμός στη Λάρισα, δείχνει ότι οι πληγέντες κάτοικοι ακόμα περιμένουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.

Για τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων, επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο αναδόχου αναδάσωσης, μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες να «πατήσουν πόδι» σε διάφορες εκτάσεις για τα δικά τους σχέδια, ενώ παρουσίασε ως σημαντική τομή τη δεντροφύτευσή τους με άλλα δέντρα – πιο βραδύκαυστα και όχι με πεύκο που είναι εύφλεκτο.

Για την πανδημία

Για την πανδημία κι ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται κουρέλια, μπροστά στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με το άνοιγμα του τουρισμού και όχι μόνο, επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, οι ρυθμοί των οποίων έχουν “πέσει” μέσα στο καλοκαίρι λόγω των διακοπών.

Για να δικαιολογήσει την επίμονη άρνηση της κυβέρνησής του να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις και μέσα, δήλωσε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν βρίσκεται σε πίεση, κατέφυγε όμως και πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών για τον εμβολιασμό, τον οποίο παρουσίασε ως πανάκεια για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία και άλλους μαζικούς χώρους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy