Την κυπριακή πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή θα παρουσιάσει ο ΠτΔ στην COP27

Την κυπριακή πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27, η οποία άρχισε την Κυριακή στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς της πλούσιες χώρες να αποζημιώσουν φτωχότερα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, βρίσκονται επί τόπου, εκπροσωπώντας την Κύπρο, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 120 ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει το μεσημέρι της Δευτέρας στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προς τιμή των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, στις 10πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου, στον χώρο της διεξαγωγής της COP27.

Στο περιθώριο της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Πελεκάνος.


Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανέλαβε τα τελευταία χρόνια σχετική πρωτοβουλία για ενίσχυση του συντονισμού και της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. «Αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής, η πρωτοβουλία αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων», λέει ο Εκπρόσωπος.

Στην εν λόγω Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κύπρου θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ αναμένεται να παραστούν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και άλλοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων, αναφέρεται.

«Στη Σύνοδο θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν αποφασιστεί και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», προστίθεται.

Τον Πρόεδρο συνοδεύει και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.


Επίσης, τον συνοδεύουν η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη Σύνοδο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου θα παραστεί και θα μιλήσει, επίσης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρ Κώστας Παπανικόλας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο. Μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Βαχάν Κχατσιατουριάν, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί από τους αντίστοιχους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.