Την Κυριακή η 42η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου

Την ακλόνητη θέση για συνέχιση της διεκδίκησης του δικαίου και των δικαιωμάτων των Μορφιτών, ακόμα και αν απομείνουν μόνο μερικές δεκάδες, διεμήνυσε σήμερα ο Δήμαρχος Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 42ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου και κατεχόμενων κοινοτήτων του Διαμερίσματος Μόρφου.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασαν σε αίθουσα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στις 7-10 Οκτωβρίου, με τον γενικό τίτλο «Μέρες Μνήμης Μόρφου», οι οποίες κορυφώνονται με την 42η αντικατοχική πορεία Μόρφου, στις 11:00 π.μ. την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στον ακριτικό Αστρομερίτη. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο Δήμος Μόρφου θα ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη τον Βρετανό, κυπριακής καταγωγής, Βουλευτή, Πάμπο Χαραλάμπους.

Ο Δήμαρχος, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει σύσσωμος στις εκδηλώσεις και στη 42η αντικατοχική πορεία προς τη Μόρφου, τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα με την πανδημία, εμείς δε σταματούμε τους αγώνες μας για το δίκαιο και την για την απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Πέρα από την ετήσια αντικατοχική πορεία που πραγματοποιείται στις 9 Οκτωβρίου, ο Δήμος Μόρφου διοργανώνει φέτος και αντικατοχική μουσική εκδήλωση, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στο κτίριο της ΠΟΕΔ, στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Το μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες Κούλλης Θεοδώρου και Φρειδερίκη Τομπάζου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, θα γίνει η ανακήρυξη του κυπριακής καταγωγής Βρετανού Βουλευτή, Πάμπου Χαραλάμπους, σε επίτιμο δημότη Μόρφου. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηαβραάμ, η ανακήρυξη του κ. Χαραλάμπους σε επίτιμο δημότη, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, λόγω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και των προσφύγων της τουρκικής εισβολής.

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αρχίσει από τις 9:00 π.μ. με το μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, στην παρουσία του Μητροπολίτη Μόρφου. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στις 11:00 π.μ. θα αρχίσει η πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων, και στην συνέχεια θα γίνει επίδοση ψηφίσματος στον επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα ακουστούν αγωνιστικά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.