Την Κυριακή οι «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα, οι πρώτες μετά την μεταρρύθμιση στην «τοπική αυτοδιοίκηση»

Συνολικά 67 είναι οι υποψήφιοι για 18 «δήμους» στα κατεχόμενα, στις πρώτες «δημοτικές εκλογές» μετά την «τοπική μεταρρύθμιση» και τη μείωση του αριθμού των «δήμων» κατά 10. Από τους 67, οι 61 είναι άνδρες και οι 6 γυναίκες. Στις «δημοτικές» κατέρχονται υποψήφιοι και 3 νυν «βουλευτές».

Οι «εκλογές» κρίνονται ως σημαντικές λόγω και της μεταρρύθμισης και της εφαρμογής του νέου καθεστώτος, καθώς πολλοί «δήμοι» στα κατεχόμενα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όσο και για τα πολιτικά κόμματα, αφού οι τρεις «συγκυβερνώντες» συνασπίστηκαν θεωρώντας επέκταση της πολιτικής τους την «τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να κρατήσει «κάστρα», όπως ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Για τον εν λόγω «δήμο» κατέρχονται ως υποψήφιοι δύο «βουλευτές», ο Σαντίκ Γκαρντιάνογλου του ΚΕΕ και η Σίλα Ουσάρ Ιντσιρλί του ΡΤΚ. Ακόμα μια γυναίκα «βουλευτής» του ΡΤΚ, η Σίλα Τσολάκογλου κατέρχεται υποψήφια στον «δήμο» Αγίου Σεργίου.

Σύνθημα του ΡΤΚ σε αυτές τις «εκλογές» είναι το «Τώρα είναι η ώρα» και του ΚΕΕ, που στηρίζεται από τα κόμματα ΔΚ και ΚΑ, «Δυνατοί δήμοι, δυνατό μέλλον».

Στις 25 Δεκεμβρίου, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 18 «δημάρχους», 220 μέλη» δημοτικών συμβουλίων», 240 «κοινοτάρχες» και 960 «κοινοτικούς συμβούλους».

Από τους 68 υποψήφιους «δημάρχους», οι 34 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι και οι 33 ως κομματικοί.

Έξι νυν «δήμαρχοι» επαναδιεκδικούν: ο Μεχμέτ Χαρμαντζί στην Λευκωσία, ο Νιντάλ Γκιουνγκιορντού στην Κερύνεια, ο Μεχμέτ Όζτσινάρ στην Μόρφου, ο Χασάν Σαντίκογλου στο Τρίκωμο και ο Αζίζ Καγιά στην Λεύκα.

Τον «δήμο» Λευκωσίας διεκδικούν συνολικά έξι υποψήφιοι, ισάριθμοι και στον νέο «δήμο» Άγιου Αμβρόσιου – Άγιου Επίκτητου στην Κερύνεια, μια περιοχή με μεγάλη ανοικοδόμηση και ανάπτυξη.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων από την τελευταία εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα που ήταν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 23 Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 4.444 και έφτασε τις 208.236.

Ανά «επαρχία» οι «δήμοι» είναι 3 για την Λευκωσίας, 6 για την Αμμόχωστο, 4 για την Κερύνεια, ένας για την Λεύκα, ένας για την Μόρφου, και 3 για το Τρίκωμο.

Σε πολλούς «δήμους» αναμένεται ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος «εκλογών».

Οι ψηφοφόροι στις «δημοτικές» μπορούν να ψηφίσουν με τρεις τρόπους: σφραγίδα (μόνο κόμμα), σφραγίδα και επιλογή (κόμμα και υποψήφιο), οριζόντια ψηφοφορία. Για να είναι έγκυρη η οριζόντια – μεικτή ψηφοφορία, θα πρέπει να επιλεγούν υποψήφιοι τουλάχιστον 2 πολιτικών κομμάτων ή υποψήφιοι τουλάχιστον ενός πολιτικού κόμματος και ενός ανεξάρτητου υποψηφίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.