Την Ουκρανία δείχνει η Ρωσία ως υπεύθυνη για διακοπή εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, που φέρει την ένδειξη «επείγον», η Ρωσία δηλώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον ασφαλή διάδρομο για τα σιτηρά, που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της σχετικής συνεννόησης με τον ΟΗΕ και την Ουκρανία, με μεσολαβητή την Τουρκία.

«Μέχρι τη διασαφήνιση της κατάστασης γύρω από την τρομοκρατική ενέργεια, που πραγματοποίησε η Ουκρανία στις 29 Οκτωβρίου τρ. έτους, εναντίον πολεμικών πλοίων και εμπορικών σκαφών στην πόλη της Σεβαστούπολης, η κίνηση στον διάδρομο ασφαλείας, που είχε οριστεί από την “πρωτοβουλία της Μ.Θάλασσας” έχει διακοπεί», αναφέρει το ρωσικό ανακοινωθέν.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ως βασικός μετέχων στις εν λόγω συμφωνίες δεν αποσύρεται από αυτές, αλλά σταματά την ισχύ τους», διευκρινίζει το ρωσικό Yπουργείο Άμυνας, το οποίο επαναλαμβάνει τη ρωσική θέση για τις ουκρανικές ευθύνες στη διακοπή της συμφωνίας και προσθέτει ότι «η κίνηση πλοίων στον διάδρομο ασφαλείας δεν είναι επιτρεπτή, διότι η ουκρανική ηγεσία και η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τον χρησιμοποιούν για τη διεξαγωγή πολεμικών ενεργειών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για εγγυήσεις ασφαλείας οποιουδήποτε μέσου στην εν λόγω κατεύθυνση, μέχρι την ανάληψη από την ουκρανική πλευρά πρόσθετων υποχρεώσεων να μην χρησιμοποιεί τη δεδομένη διαδρομή για στρατιωτικούς σκοπούς». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για τη ρωσική θέση ενημερώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, καθότι ο τελευταίος ήταν μεσολαβητής στην «Πρωτοβουλία για ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας (“Πρωτοβουλία της Μ.Θάλασσας”)».

«Υπολογίζουμε στη συνεργασία του ΟΗΕ για την εξασφάλιση εγγυήσεων από πλευράς Ουκρανίας για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμένων, που ορίστηκαν προς το συμφέρον της εξαγωγής αγροτικής παραγωγής, για την διεξαγωγή πολεμικών ενεργειών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Σοϊγκού και Χουλουσί Ακάρ, καθώς και της ομιλίας του εκπροσώπου της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Βασίλι Νιμπένζια.

Ο Βασίλι Νιμπένζια είχε νωρίτερα εκφράσει την «έκπληξη» της Μόσχας, γιατί η ηγεσία του ΟΗΕ, «όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά δεν εξέφρασε καν ανησυχία σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις υπό την κάλυψη του ανθρωπιστικού διαδρόμου», σχολιάζοντας ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ είχε αρχικώς «ταχύτατα μετονομάσει τη συμφωνία για τα σιτηρά από ανθρωπιστική σε εμπορική», και τώρα «κλείνει τα μάτια στη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς».

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, που ζήτησε η ρωσική πλευρά, ο Β.Νιμπένζια υποστήριξε ότι «κατηγορώντας υποκριτικά τη Ρωσία για πρόκληση της παγκόσμιας πείνας, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αποσιωπούν ότι ειδικά οι κυρώσεις τους εμποδίζουν όχι μόνο τις εξαγωγές της ρωσικής αγροτικής παραγωγής, αλλά και τις δωρεάν παραδόσεις» σιτηρών, που η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σε ύψος 500.000 τόνων.

Προαναγγέλλοντας τις ανακοινώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν μπορεί «να επιτρέψει ανεμπόδιστη διέλευση πλοίων χωρίς ρωσικό έλεγχο και είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μονομερή μέτρα ελέγχου των εμπορικών πλοίων ξηρού φορτίου, η διέλευση των οποίων επιτράπηκε χωρίς τη συγκατάθεσή μας από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy