Την παραχώρηση δανείων από μη πιστωτικά ιδρύματα συζήτησε η Επ. Οικονομικών

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το ενδεχόμενο παραχώρησης δανείων από μη πιστωτικά ιδρύματα.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τη Νομική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι το άρθρο 35 της οδηγίας 2014/17/ΕΕ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομιμοποιείται να καταχωρήσει προσφυγή για εκπρόθεσμη εναρμόνιση.

Υπενθυμίζεται πως όταν στα τέλη Απριλίου εγκρίθηκαν οι σχετικοί νόμοι για μεταφορά των προνοιών της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, τροπολογία της ΕΔΕΚ εξαίρεσε το άρθρο 35 της οδηγίας για την αδειοδότηση μη αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να παραχωρούν δάνεια.

Λόγω της απάλειψης του άρθρου 35 δεν είναι πλήρης η μεταφορά του νόμου, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο Δημήτρης Λυσσάνδρου είπε πως το άρθρο 35 συνιστά δέσμια διάταξη για τα κράτη-μελη. Αυτό που απαιτεί το άρθρο 35 πρέπει να ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία και η Επιτροπή δικαιούται να καταχωρίσει προσφυγή για εκπρόθεσμη εναρμόνιση, είπε.

Είπε ότι το άρθρο αυτό αφήνει κάτι στην ευχέρεια των κρατών – μελών, για να προσθέσει όμως ότι «το ελάχιστο που απαιτεί πρέπει να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία».

Αναφορικά με το αν τα μη αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται να παραχωρούν δάνεια και χωρίς τη θέσπιση του συγκεκριμένου άρθρου, ο κ. Λυσσάνδρου ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπονται όλα, εκτός αν απαγορευθούν διά νόμου. Υπέδειξε ότι υπάρχει το άρθρο 25 που εγγυάται την επιχειρηματική δραστηριότητα και το 26 που αφορά την ελευθερία του συμβάλλεσθαι. «Δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει», πρόσθεσε.

Α. Νεοφύτου: Πετύχαμε ακριβώς το αντίθετο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου αναγνώρισε πως η τροπολογία εγκρίθηκε καλοπροαίρετα, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών, αλλά πέτυχε αντίθετα αποτελέσματα.

«Πετύχαμε ακριβώς το αντίθετο, έχουμε ιδρύματα που δίνουν οικιστικά δάνεια και δεν εποπτεύονται», είπε και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα είναι οι τσαρλατάνοι να συνεχίζουν και να μην έχουν εποπτεία».

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γη δεν είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα και όμως δίνει δάνεια.

Πάντως εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δήλωσε πως εφόσον θεσπιστεί το εν λόγω άρθρο η ΚΤΚ θα εκδώσει αυστηρά κριτήρια για τα εν λόγω ιδρύματα.

«Αν ψηφιστεί αυτό το άρθρο η ΚΤΚ θα προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών. Σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε αυστηρά κριτήρια αν υπάρξουν τέτοια μη πιστωτικά ιδρύματα», είπε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, υπήρχαν κα παλαιότερα μη αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες που παραχωρούσαν δάνεια. Υπενθύμισε την περίπτωση Euroinvestment and Finance.

Επισήμανε ότι δεν παραχωρούσαν στεγαστικά δάνεια, αλλά θα μπορούσαν να ενταχθούν και σε αυτόν τομέα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πέραν του άρθρου 35 της εν λόγω οδηγίας υπάρχει και το άρθρο 32, που διαλαμβάνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κράτους – μέλους το κατά πόσον θα το αδειοδοτήσει στα τα ιδρύματα.

«Εμείς λέμε ότι δεν τους δίνουμε άδεια λειτουργίας», είπε προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρέθεσε τεκμηρίωση ότι τα υπόλοιπα κράτη – μέλη εφαρμόζουν αυτό το άρθρο.

«Θεωρούμε ακριβώς ότι αυτή τη στιγμή με τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου και με τα όσα έχουμε βιώσει γύρω από το θέμα των δανείων, των εκποιήσεων και τα υπόλοιπα ότι θα ήταν αχρείαστο τη συγκεκριμένη στιγμή να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση αυτών των ιδρυμάτων για την παραχώρηση των δανείων», είπε για να προσθέσει πως «ο κύριος στόχος είναι η προστασία του καταναλωτή και του πολίτη από ύποπτες ενδεχομένως δανειοδοτήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνέχεια».

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, που μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής χαρακτήρισε ευφυολόγημα την αναφορά ότι τα άλλα κράτη-μέλη εφαρμόζουν αυτό το άρθρο, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «από μια δική μας μελέτη είναι ξεκάθαρο ότι δεν εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης από αυτή την πρόνοια».

«Απ’ ό,τι διαφαίνεται, το σύνολο των κομμάτων που τον περασμένο Απρίλιο απαλείψαμε αυτή τη δυνατότητα, φαίνεται να διατηρείται η θέση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης», είπε.

Την ερχόμενη Δευτέρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τοποθετηθούν για το κατά πόσον το άρθρο 35 της οδηγίας θα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο ή όχι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy