Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Όντσαρουκ υπέβαλε σήμερα επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο άνδρας με τον οποίο συναντάται επικρίνει τον πρόεδρο. Ο Ζελένκσι επισήμανε ότι θα εξετάσει την επιστολή του Όντσαρουκ.

Οι εικασίες για το μέλλον του Όντσαρουκ είχαν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα αφού αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η συνομιλία ενός άνδρα, ο οποίος καταγγέλλει την απουσία γνώσεων του Ζελένσκι σε οικονομικά θέματα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας τον Δεκέμβρη.

Ο Όντσαρουκ κατήγγειλε σήμερα ότι η ηχογράφηση είναι αλλοιωμένη και ότι αποτελείται από διάφορα αποσπάσματα δηλώσεών του στη διάρκεια κυβερνητικών συναντήσεων.

«Το περιεχόμενό της είναι αλλοιωμένο προκειμένου να δίνει την εντύπωση ότι η ομάδα μου κι εγώ δεν σεβόμαστε τον πρόεδρο, που είναι ο πολιτικός μας ηγέτης», τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ανέλαβα τη θέση αυτή για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για εμένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας», πρόσθεσε ο Όντσαρουκ.

«Ωστόσο, προκειμένου να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου προς τον πρόεδρο, του υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου», πρόσθεσε.

Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. «Ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει το αίτημα», πρόσθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινιζόταν ότι ο Ζελένσκι θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του.

Πάντως ο Όντσαρουκ τόνισε ότι οι πολίτες «δεν θα πρέπει να σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το «Reuters» απάντησε: «Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν με αυτό τον τρόπο ελέγχει την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι στο πρόσωπό του.

Εξάλλου σήμερα ο Όντσαρουκ εμφανίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και επανέλαβε ότι σέβεται τον πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις και τη χειραγώγηση.