Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Κύπρο

Στην Κύπρο φθάνει την Τετάρτη η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), Μαργκαρέτα Σέντερφελτ, για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ που φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Σέντερφελτ θα απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ με τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή την Παρασκευή και Σάββατο.

Την κ. Σέντερφελτ συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΣ ΟΑΣΕ, Ρομπέρτο Μοντέλλα, προστίθεται.

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Σέντερφελτ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και ΜΜΕ στο διεθνές συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ που θα φιλοξενήσει η Βουλή

Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και ΜΜΕ αναμένεται να μιλήσουν εκτός από Κύπριους αξιωματούχους, στο διεθνές συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων», που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» μεταξύ 27 – 28 Μαΐου 2022.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Βουλευτές από τριάντα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ και χώρες εταίρους του Οργανισμού. Έχουν επίσης προσκληθεί για να συμμετάσχουν ως ομιλητές Κύπριοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την εναρκτήρια συνέδρια θα χαιρετίσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Margareta Cederfelt, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Απεσταλμένος της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Πρέσβης Artur Dmochowski και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Roberto Montella.

Κύριοι ομιλητές στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς», θα είναι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Anita Ramasastry, η Εκτελεστική Γραμματέας της Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) Hanne Juncher, και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου έχει ως θέμα «Βέλτιστες πρακτικές για τη πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής πρακτικής διακυβέρνησης Ευρώπης και Κεντρικής Αφρικής στη Παγκόσμια Τράπεζα Roby Senderowitsch, ο ερευνητής – αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Jon Vrushi και ο Επικεφαλής της Μονάδας Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ Konstantine Vardzelashvili.

Θέμα της τρίτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου είναι «Η συνεισφορά των ανεξάρτητων θεσμών και των ΜΜΕ στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Kύριοι ομιλητές στην ενότητα αυτή θα είναι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, oι ερευνητικοί δημοσιογράφοι Drew Sullivan, συνιδρυτής του Προγράμματος “Οrganized Crime and Corruption Reporting” και Franz Wild εκδότης του Προγράμματος “Bureau of Investigative Journalism Enablers και ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.