Την παροχή επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία εξετάζουν οι ΗΠΑ, δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν

Την παροχή όπλων και συστημάτων προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επιθέσεις της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

“Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο να αποκτήσουν οι Ουκρανοί ότι χρειάζονται. Επομένως, εξετάζουμε όχι μόνο αυτά που παρέχουμε και συνεχίζουμε να παρέχουμε, αλλά και εάν υπάρχουν πρόσθετα συστήματα που θα έκαναν τη διαφορά. Και το κάνουμε αυτό σε στενή συνεννόηση με τους Ουκρανούς καθώς και με συμμάχους και εταίρους”.

Ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ συντηρούν και “χτίζουν” πίεση προς το Κρεμλίνο ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
“Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται μεθοδικά για τη συλλογή, τη διατήρηση και την ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων για φρικαλεότητες. Ειδικοί εμπειρογνώμονες βοηθούν μια μονάδα εγκλημάτων πολέμου που έχει συσταθεί από τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, με σκοπό να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Αυτές οι προσπάθειες θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ξεφύγει από την ετυμηγορία της ιστορίας”.


Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με πρωτοφανή ρυθμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί. Την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέα βοήθεια για την ασφάλεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Την περασμένη Τρίτη, Ο Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε επιπλέον 100 εκατομμύρια για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας για περισσότερα αντιθωρακικά συστήματα Javelin. “Αυτό θα φέρει τη συνολική βοήθεια των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο σε πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους” ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επλήγησαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. “Δηλαδή, περισσότερα από 293 εκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει μόνο το 2022 σε ευάλωτες κοινότητες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε 4 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες”.

Τέλος, στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς μια νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα  δημόσιο σχέδιο για το πώς η Συμμαχία θα συνεχίσει να προστατεύει τη διατλαντική ασφάλεια σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. Το σχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον προσεχή Ιούνιο. “Ο Πρόεδρος Πούτιν σκέφτηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα αποδυναμώσει και θα διχάσει το ΝΑΤΟ. Αυτή η Στρατηγική Αντίληψη θα καταστήσει σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερο, είναι πιο ενωμένο, είναι πιο ικανό να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.