Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα – «Δεν επιθυμεί ολικό lockdown» η κυβέρνηση

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν όπως όλα δείχνουν τα νέα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση κατά της εξάπλωσής του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είπε πως κατά πάσαν πιθανότητα θα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος θα ακούσει σήμερα τις απόψεις των επιδημιολόγων και αφού αξιολογηθούν θα ληφθούν οι αποφάσεις, ωστόσο δεν επιθυμεί την επιβολή ολικού lockdown ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Τόνισε ότι κύρια μέριμνα είναι η υγεία του λαού, παρόλο που προσμετράται και η οικονομική κατάσταση. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της πανδημίας ο κύριος Κούσιος σημείωσε ότι αντίθετα έγιναν σχεδιασμοί, ωστόσο, σημείωσε αυτή την ώρα δεν πρέπει να επιρριφθούν πολιτικές ευθύνες, αλλά να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία αρμόδιων και εμπλεκόμενων υπουργών, σε σχέση με νέα μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, που ενδεχομένως να επιβληθούν.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:00. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, με το ενδεχόμενο lockdown να βρίσκεται στο τραπέζι, όμως να υπάρχουν επιφυλάξεις για εφαρμογή του.

Υπό τη σκιά της τεράστιας πίεσης που δέχονται τα νοσηλευτήρια, δεν αποκλείεται τα νέα αυστηρότερα μέτρα που θα αποφασιστούν, να ανακοινωθούν πριν την Πέμπτη που είναι ορισμένη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο ο κ. Κούσιος είπε πως δεν νομίζει ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση σήμερα.

Η σημερινή διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη έγινε συζήτηση και παρουσίαση των υφιστάμενων δεδομένων σε σχέση με τις αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά και τις τάσεις των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας έκαναν επίσης τις εισηγήσεις τους σε σχέση με τα νέα μέτρα που θα παρθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, καθώς παρά την εφαρμογή τους παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση στον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και στο ποσοστό μεταδοτικότητας, αλλά όχι βελτίωση, με αποτέλεσμα τα νοσηλευτήρια να συνεχίζουν να επιβαρύνονται.

Επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, με κλείσιμο όμως του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο lockdown, πιο ήπιου χαρακτήρα σε σύγκριση με αυτό του περασμένου Μαρτίου. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της επαναφοράς των sms για τις μετακινήσεις.

Σε σχέση με τις συναθροίσεις δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, προς το παρόν, καθώς θεωρείται από τους ειδικούς σημείο-κλειδί για περιορισμό της πανδημίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι αριθμός μελών από την επιστημονική ομάδα θεωρούν μεν την επέκταση των μέτρων αναμφισβήτητη, ωστόσο δεν είναι υπέρ ενός ολικού lockdown, αφού όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν άλλα μέτρα, τα οποία αθροιστικά ή συνολικά, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά.

Επίσης, υπάρχουν επιφυλάξεις και για τις κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει, καθώς με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα πρέπει να κρατήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να έχει αποτελέσματα. Σημειώνεται επίσης ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που επιβλήθηκε το lockdown, δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα για αυτό και επεκτείνεται.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να αποκλείεται μιας και θεωρείται η έσχατη λύση για αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι τις 10 του μήνα. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, όποια και να είναι τα μέτρα, καθώς οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τα εξιτήρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημείωσε ότι νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 180-190 άτομα, ενώ το περασμένο Σάββατο ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε τους 195. Σημείωσε πως αν νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό, τότε είτε θα μπουν στη μάχη και άλλες ειδικότητες των δημοσίων νοσηλευτηρίων είτε θα συνεχιστεί η επιστράτευση ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα. Γνωστοποίησε δε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ανάπτυξη περισσότερων κλινών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για ασθενείς με κορονοϊό.

Όπως είπε, οι νοσηλευόμενοι αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες.

Πηγή: Διάλογος/Χαραυγή

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy