Την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης τόνιζει στην ΕΕ ο Τ. Χατζηγεωργίου

Το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης με αφορμή την καταδίκη δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο, έθεσε με ερώτηση που απέστειλε σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ για άμεση ακύρωση της ποινής και απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που είναι υπό  κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29.08.2015 τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τριών ετών στην Αίγυπτο. Οι Peter Greste (Αυστραλός), Mohamed Fahmy (Καναδός) and Baher Mohamed (Αιγύπτιος) κρίθηκαν ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είχαν αρχικά συλληφθεί το 2013, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις ταραχές που ακολούθησαν την αποπομπή του τότε προέδρου Μόρσι.

Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 7 και 10 ετών με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους στήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι καταδίκες τους ακυρώθηκαν τον Ιανουάριο 2015 και είχαν απελευθερωθεί το Φεβρουάριο περιμένοντας να δικαστούν εκ νέου. Στο διάστημα  μέχρι την νέα δίκη ο  Peter Greste  εκδιώχτηκε από την Αίγυπτο και έτσι  καταδικάστηκε ερήμην. Οι  άλλοι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μετά τη δίκη.

Η Συνθήκη της ΕΕ, τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου, καθιστά σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι οι κατευθυντήριες αρχές για όλες τις δράσεις της ΕΕ. Μάλιστα, προσθέτει, η Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) αναβάθμισε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως στόχο τόσο της ΚΕΠΠΑ όσο και της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, η Αίγυπτος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei