Την στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Ινδός ΥΠΕΞ

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Δρ. Subrahmanyam Jaishankar, Λευκωσία 29 Δεκεμβρίου 2022.

Την αλληλεγγύη και στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμιανιά Τζαϊσανκάρ, ο οποίος έγινε δεκτός από την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Όπως αναφέρει ανακοινωθέν της Βουλής, κατά τη συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΕΞ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τον επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας για τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον κ. Τζαϊσανκάρ για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκαν εκατέρωθεν οι ιστορικοί, στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στη βάση κοινών αρχών. Σημειώθηκε ιδιαίτερα το ορόσημο της 75ης επετείου από την ανεξαρτησία της Ινδίας και της 60ής επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των εξαίρετων σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος στο διμερές και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, επισημάνθηκαν οι προοπτικές για συμμετοχή της Ινδίας στον μηχανισμό διμερών και τριμερών συνεργασιών που ανέπτυξαν Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις, υπογραμμίστηκε η σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και των ανταλλαγών, τόσο σε επίπεδο Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων όσο και στο επίπεδο των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας που δραστηριοποιούνται στα δύο Κοινοβούλια.

Αναφερόμενη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κύπρος γνωρίζει εξ ιδίας εμπειρίας τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και της κατοχής και στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, παρά το σημαντικό κόστος για τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας σημείωσε το εύρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο η έννοια των μεγάλων και μικρών κρατών είναι ξεπερασμένη και ότι η Κύπρος αναπτύσσει επενδυτική δραστηριότητα στην Ινδία κατά πολύ μεγαλύτερου του μεγέθους της.

Επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη και στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εξέφρασε παράλληλα ευχαριστίες για την αμοιβαία αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ινδία και ιδιαίτερα για τη στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ινδίας.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος και τονίστηκε η σημασία της ενότητας και αλληλεγγύης προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής παρέδωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στον κ. Τζαϊσανκάρ επετειακό γραμματόσημο που εξέδωσαν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία για την 75η επέτειο από την ανεξαρτησία της Ινδίας και της 60ή επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, στην παρουσία του Αν. Διευθυντή των Κυπριακών Ταχυδρομείων κ. Π. Παυλίδη.

Της συνάντησης προηγήθηκε σύντομη τελετή στην προτομή του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.