Ο στόχος επετεύχθη με το «test to stay» είπε ο Υπουργός – Με το νέο μήνα σκέψεις για χαλαρώσεις

Μέτρα κατά κορωνοϊόύ: Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου θα εξεταστούν οποιεσδήποτε χαλαρώσεις

Αποφάσεις για οποιαδήποτε χαλάρωση μέτρων θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σημείωσε ότι οι όποιες πιθανές χαλαρώσεις θα εξαρτηθούν από τον αριθμό κρουσμάτων αλλά και από τις νοσηλείες, με βάση τις αναφορές του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε πως «οι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα εξεταστεί χαλάρωση μέτρων στην επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής», σημειώνοντας πως ήδη έχουν συζητηθεί τις προηγούμενες μέρες μέτρα που αφορούν σε παιδιά 12-17 ετών, που δεν είναι εμβολιασμένα, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να πηγαίνουν σε χώρους εστίασης με την επίδειξη rapid test ή SafePass. Επίσης, είπε ότι στην επόμενη συνεδρία θα συζητηθεί αν πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό σε γάμους και βαπτίσεις, καθώς επίσης να εξετάσουν αν πρέπει να επιτραπεί ξανά ο χορός. «Αυτές οι πιθανές χαλαρώσεις», είπε, «θα εξαρτηθούν από τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και από τις νοσηλείες, βάσει των αναφορών του ΟΚΥπΥ».

Αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου «test to stay», ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά σήμερα, που έχουν κάνει το τεστ και είναι αρνητικά, είναι αυτή τη στιγμή στις τάξεις αντί να είναι στα σπίτια τους.

«Την ίδια στιγμή οι γονείς τους», πρόσθεσε, «αντί να είναι στα σπίτια τους και να προσέχουν τα παιδιά τους, είναι στις εργασίες τους». Είπε πως φαίνεται ότι ο στόχος του Υπουργείου, που είναι τα παιδιά στα σχολεία, επιτεύχθηκε.

Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, για να προσθέσει πως είναι φυσιολογικό, ενώ πρόσθεσε πως αυτά θα εξεταστούν σε επόμενη σύσκεψη. Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η διαβούλευση με Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΟΚΥπΥ για επέκταση του «test to stay» και σε αυτά τα σώματα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως θα ξεκινήσει άμεσα.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον αριθμό θανάτων και post-COVID ασθενών, ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε πως το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας στους πολίτες είναι να εμβολιαστούν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους είναι άτομα ανεμβολίαστα και δυστυχώς έχουμε αυτή την κατάληξη, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στους θανάτους. Έχουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.