Την βοήθεια Μέτσολα – Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατεχόμενη Αμμόχωστο ζήτησε ο Δήμαρχος

Επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια

Την βοήθεια της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ζήτησε ο Δήμαρχος της πόλης Σίμος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Δήμαρχος ανέφερε πως «είναι μεγάλη μας τιμή που υποδεχθήκαμε εδώ στα κράσπεδα της πόλης μας την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ έχουμε κάνει κάποιες εισηγήσεις πως μπορεί να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και η ίδια, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη και καλή φίλη της Κύπρου και της Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι «μας έχουν υποσχεθεί ότι σίγουρα θα βοηθήσουν σ’ αυτόν τον τομέα. Ταυτόχρονα έχουμε ανταλλάξει απόψεις όχι μόνο για το θέμα της Αμμοχώστου αλλά κάναμε και κάποιες προτάσεις όσον αφορά τη Επιτροπή Αναφορών, μεταξύ των οποίων, να καλέσουν μια αντιπροσωπεία του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου «κάναμε επίσης μια πρόταση για να ανοίξει ένα προσωρινό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου και να το χρησιμοποιούν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι. Εάν επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο, το κέντρο να μεταφερθεί εκεί», είπε.

Doc.20220909.3809998.Proedros Voulis Ee Scaled
Åðßóêåøç ôçò ðñïýäñïõ ôïõ åõñùðáúêïý êïéíïâïõëßïõ óôï ðïëéôéóôéêü êýíôñïõ ôïõ äþìïõ áììï÷þóôïõ óôç äåñýíåéá

Στις δηλώσεις του ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ακόμα πως εξήγησαν στην κ. Μέτσολα «πως δουλεύει ο Δήμος Αμμοχώστου, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνουμε για να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου, ποιοι είναι οι σκοποί του Δήμου και πως λειτουργεί για να κρατήσει ζωντανό τον κοινωνικό ιστό της πόλης».

«Η κ. Μέτσολα έδειξε πράγματι μια ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα, έχει μάλιστα συγκινηθεί ιδιαίτερα για τα θέματα της προσφυγιάς και της απώλειας αρκετών πολιτών της Αμμοχώστου που έχουν αποβιώσει στην προσφυγιά», σημείωσε.

Ελπίζουμε, συνέχισε, «ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και φαίνεται ότι πραγματικά θα μας βοηθήσει (η κα. Μέτσολα)».

Ερωτηθείς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, ο Δήμος απάντησε πως «έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της και ακόμα σε συναντήσεις που θα έχει με παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς Εξωτερικών, να θέτει και αυτό το θέμα. Επίσης της ζητήσαμε να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, συνοδευόμενη, μεταξύ άλλων, από την Πρόεδρο της Βουλής και τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή.

Κατά την άφιξη της, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου προσέφερε στην κ. Μέτσολα μια ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα και μία πάνινη κούκλα που φέρει το όνομα Γαλάτεια. Η κούκλα είναι φτιαγμένη στο χέρι, ντυμένη με την κυπριακή παραδοσιακή στολή και έχοντας χρυσά φλουριά γύρω από το λαιμό, έργο από το Κυπριακό Κέντρο Χειροτεχνίας.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ρομπέρτα Μέτσολα με το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου και ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Το Δημοτικό Συμβούλιο προσέφερε στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμνηστικά δώρα.

Doc.20220909.3809996.Proedros Voulis Ee1 Scaled
Επίσκεψη της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο πολιτιστικό κέντρου του δήμου αμμοχώστου στη δερύνεια

Ακολούθως η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβηκε με την αντιπροσωπεία της στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου όπου με κιάλια αλλά και δια γυμνού οφθαλμού αντίκρυσε την κατεχόμενη πόλη και ενημερώθηκε τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τους Ευρωβουλευτές Λευτέρη Χριστοφόρου, Δημήτρη Παπαδάκη και Κώστα Μαυρίδη για την κατάσταση που επικρατεί.

Προτού αναχωρήσει από το Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου τόσο η κ. Μέτσολα όσο και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών.

Συγκεκριμένα η κ. Μέτσολα έγραψε «εγκάρδιες ευχαριστίες για την υποδοχή σας. Όπου υπάρχει πίστη υπάρχει ελπίδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα σταθεί δίπλα σας και θα εργαστεί χωρίς να σταματήσει καθόλου για επανένωση αυτής της όμορφης χώρας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής έγραψε «ευχή και ευθύνη μας να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο και να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Σας ευχαριστούμε για κάθε πρωτοβουλία και θα έχετε την αμέριστη στήριξη μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy