Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχίζει το βιολί του περί λύσης δύο κυρίαρχων κρατών
Εκτιμήσεις στη βάση διαβεβαιώσεων τα περί διορισμού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ
Τίποτε χειροπιαστό από τις πληροφορίες, εικασίες ή και εκτιμήσεις για το διορισμό ειδικού και όχι προσωπικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή και με την ελπίδα ότι σε… κάποιο χρονικό σημείο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει στο διορισμό. Κάποιοι διπλωμάτες λένε πως δεν έχει σημασία πώς θα λέγεται, αλλά σημασία έχει να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Πλην όμως, ούτε και αυτό έχει ξεκαθαρίσει και δεν είναι κάτι που επιθυμεί η τουρκική πλευρά. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε χειροπιαστό για το διορισμό, ούτε καν για το αν θα αποφασίσει κάτι και πότε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Το μόνο χειροπιαστό είναι οι σχετικές διαβεβαιώσεις…
Εν τω μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει το βιολί του περί λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο και είναι προς όφελος της περιοχής. Υποστήριξε ότι η πρόταση των 6 σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη έχει ως στόχο να αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ την πρωτοβουλία και να περάσει ένα νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ που θα διασφαλίσει ότι οι Τ/κ έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς και κυριαρχία με τους Ε/κ και στη συνέχεια τι είδους θεσμική συνεργασία μπορεί να καθιερωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, και ν’ αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις που θα στηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία και η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής. Ο ΓΓ, είπε, δεν κήρυξε έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων εφόσον δεν υπάρχει κοινό έδαφος.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ μίλησε επίσης για ένταση λόγω της αρνητικής στάσης του «διδύμου Ε/κ – Ελλήνων» που εξοπλίζονται. «Κανείς να μην περιμένει ότι εμείς θα είμαστε θεατές», είπε. «Τδβκ» και Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα στρατηγικά οφέλη τους και να υπερασπιστούν τη «Γαλάζια Πατρίδα», «η οποία περιλαμβάνει τα δικαιώματά μας στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.
Για το Βαρώσι, είπε ότι ήταν ένα από τα κρίσιμα σημεία καμπής στο Κυπριακό λέγοντας πως η πρώτη φάση έγινε με το άνοιγμα περιοχών που ανήκουν στο δημόσιο, στις 8 Οκτωβρίου 2020 και η δεύτερη στις 20 Ιουλίου 2021, με τον απαχαρακτηρισμό από στρατιωτική ζώνη μιας περιοχής με έκταση 3,5%. «Δίνεται η ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους κάνοντας αίτηση στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτό είναι ένα σημείο καμπής» είπε.
Ανέφερε επίσης ότι στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχουν προσφύγει κοντά στα 40 άτομα για την περιοχή που έχει βγει από το στρατιωτικό καθεστώς (το 3,5%) και αν δεν υπήρχε, πρόσθεσε, πίεση από τους Ε/κ, αυτός ο αριθμός θα ήταν αυξημένος.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.