Από τις 10 Μαΐου η Κύπρος ανοίγει χωρίς περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένους

Σ. Περδίος: Όσοι έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ

Από τις 10 Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για τουρίστες που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα χωρίς κανένα περιορισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας πως οι κυπριακές Αρχές θα ενημερώσουν τις αγορές για αυτή την εξέλιξη, η οποία αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τον τουριστικό προγραμματισμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας στο εξωτερικό ότι από τις 10 Μαΐου θα παρέχεται διευκόλυνση σε όσους έχουν εμβολιαστεί από τις 65 χώρες που ανοίξαμε τελευταίως να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, ακόμη και αν είναι στενές επαφές με κρούσμα κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Όπως είπε, οι χώρες είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ, του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου περιλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, αλλά και χώρες όπως η Ελβετία, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Από αυτές τις περίπου 65 χώρες, πέραν του ότι θα δικαιούνται να έλθουν με αρνητικό τεστ (αναλόγως της κατηγοριοποίησής τους σε «πράσινη», «πορτοκαλί», «κόκκινη» κατηγορία), όσοι έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ», ανέφερε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας πως αυτό ισχύει και για το ρωσικό εμβόλιο.

Ο κ. Περδίος διευκρίνισε ακόμη ότι η Κύπρος θα αποδέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τη διενέργεια αρνητικού τεστ για κορονοϊό από την ημέρα της συμπλήρωσης του εμβολιασμού. «Δηλαδή, αν σήμερα κάποιος έλαβε τη δεύτερη δόση, ή συμπλήρωσε τον εμβολιασμό του, θα μπορεί να ταξιδέψει στην Κύπρο χωρίς τεστ», είπε.

Τέλος Μαΐου η ξεκάθαρη εικόνα για τη σεζόν

Ερωτηθείς για την εικόνα αναφορικά με τις κρατήσεις, ο κ. Περδίος είπε πως για τη Βρετανία αναμένονται οι αποφάσεις των βρετανικών Αρχών όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στο εξωτερικό, ενώ από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου, επιτρέπονται οι προγραμματισμένες πτήσεις και όχι οι ναυλωμένες.

«Θεωρούμε ότι μόλις βελτιωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα ότι θα επιτραπούν και οι ναυλωμένες πτήσεις, κάτι που αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες από τις χώρες της ΕΕ ή τις χώρες του Κόλπου, είπε πως δεν σημειώθηκαν ακυρώσεις στο πτητικό πρόγραμμα από τον Ιούνιο και εντεύθεν. Διευκρίνισε πως οι πτήσεις αυτές αφορούν μεμονωμένους ταξιδιώτες ως επί το πλείστον, αφού τα ταξιδιωτικά πακέτα αφορούν κυρίως τις βασικές αγορές της Κύπρου, όπως τη Βρετανία και τη Ρωσία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η χρονιά».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.