Της διαπλοκής και της αρπαχτής

Του
Άντρου Καυκαλιά*

 

Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε τόσος διασυρμός της χώρας μας -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- όσο την περίοδο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ποτέ προηγουμένως οι πολίτες δεν ένιωσαν τόση προσβολή και απαξίωση από τους κρατούντες, όση εισέπραξαν την περίοδο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θεσμικά, πολιτικά, ηθικά, αξιακά, η κυβέρνηση κατρακύλησε τη χώρα στα τάρταρα!

Καθημερινά ξετυλίγεται ενώπιόν μας μια θεατρική παράσταση του παραλόγου και του παραλογισμού. Οι έχοντες την εξουσία, με σκοπό το κέρδος, με τις μεθόδους της διαπλοκής και της αρπαχτής, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τόπο και πλήγωσαν πολύ βαθιά την κοινωνία, οδηγώντας το κράτος και τους θεσμούς σε ανυποληψία.

Το επενδυτικό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, που θεσπίστηκε με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας, έχει ξεχειλωθεί τόσο, όσο να φτάνει στα μέτρα αυτών που θα κερδοφορούσαν.

Τα γραφεία τους υπέβαλλαν αιτήσεις πολιτογραφήσεων και οι ίδιοι τις ενέκριναν στο Υπουργικό, χωρίς να δηλώνουν ποτέ σύγκρουση συμφερόντων. Αδιαφόρησαν για τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, γιατί στην ουσία αδιαφορούσαν και για τον ενδεχόμενο διασυρμό της χώρας μας.

Τι άλλο πραγματικά πρέπει να ζήσουμε, να ακούσουμε, να δούμε να εκτυλίσσεται, ώστε επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να συναντήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας;

Εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης να δηλώνει ότι δεν είναι θιασώτης αυτού του προγράμματος, κάνοντας λόγο για βιομηχανία εξαρτήσεων και συμφερόντων. Ακούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, απευθυνόμενο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει ότι «πρέπει να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε». Είδαμε να αλλάζουν νόμους, την τελευταία στιγμή, για το συμφέρον τους, να αγνοούν υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας να βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει. Να αποκρύβουν επιστολές οι οποίες στάλθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μας προειδοποιούσαν πως μέσω αυτού του προγράμματος υπονομεύονται θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών. Να αδιαφορούν για πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή, που αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν πολιτογραφήσεις χωρίς εξουσιοδότηση νόμου, ότι επενδύσεις έμειναν στα χαρτιά, ότι αγοραπωλητήρια έγγραφα που καταχωρήθηκαν στο Κτηματολόγιο ακυρώθηκαν, ότι έγιναν πράξεις με υπερτιμημένες τιμές.

Παρανομίες και με το ΦΠΑ: 5% αντί του 19% η καταβολή προς το κράτος… εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η απώλεια του δημοσίου.

Η παραδοχή και η ανάληψη της πολιτικής, θεσμικής και προσωπικής ευθύνης για το «πρόγραμμα της ντροπής» είναι μονόδρομος! Άλλως πως δεν γίνεται!

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.