Τις έκαναν αορίστου χρόνου, το έκρυψαν από τη Βουλή …και πήραν και άλλους συμβούλους

  • Μπήκαν με ρουσφέτι, πήραν και παχυλές αυξήσεις
  • Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους διορισμούς από το παράθυρο της αδελφότεκνης και ακόμη τριών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη

 

Σε σκάνδαλο ολκής εξελίσσεται η υπόθεση της μετατροπής του καθεστώτος εργοδότησης της αδελφότεκνης και ακόμη τριών γυναικών συνεργατών του ΠτΔ.

Όπως αποκαλύπτεται σε χθεσινή επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Ο. Μιχαηλίδη προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επ. Ελέγχου της Βουλής, η μετατροπή των τεσσάρων σε δημόσιους υπάλληλους έγινε με «παράνομο τρόπο», αφού δεν τηρήθηκε καμιά διαδικασία αλλά ούτε και η πρόνοια η οποία υπάρχει στον προϋπολογισμό και στην οποία καθορίζεται ρητά ότι «η απασχόληση (των συνεργατών) είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης».

Επίσης, δεν τηρήθηκε σχετική απόφαση του Υπ. Συμβουλίου καθώς και εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ, στην οποία καθορίζεται ρητά ότι «τυχόν πόρισμα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κ. Ασφαλίσεων για ύπαρξη σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ότι συνεπάγεται την αυτόματη μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης σε αορίστου χρόνου». Ακόμη, όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή του Γ. Ελεγκτή, το ρουσφέτι συνοδεύτηκε με «σημαντικές αυξήσεις μισθών» αλλά και «σταθερά επιδόματα», την ώρα που για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ίσχυε η διά νόμου ρύθμιση για πάγωμα των μισθών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «η Σύμβουλος 1 (αδελφότεκνη του Προέδρου Αναστασιάδη) ξεκίνησε με μηνιαίες απολαβές 2,341 ευρώ και έφτασε σήμερα στις 3,076 ευρώ, η Σύμβουλος 2 ξεκίνησε με 2,041 ευρώ και έφτασε στις 2,771 ευρώ και οι Σύμβουλοι 3 και 4 ξεκίνησαν με 2,265 ευρώ και έφτασαν στις 2,580 ευρώ».

Το έκρυψαν από τη Βουλή, πήραν και άλλους συμβούλους

Σύμφωνα με την επιστολή του Γ. Ελεγκτή, η αδελφότεκνη του Προέδρου εργαζόταν προηγουμένως ως κοινοβουλευτική συνεργάτης, ενώ οι άλλες τρεις εργάζονταν στον ΔΗ.ΣΥ.

Αναφέρεται επίσης ότι «μετά την παράνομη μετατροπή των τεσσάρων συμβούλων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, η Προεδρία μετέφερε τη δαπάνη μισθοδοσίας τους στα κονδύλια του Γ. Λογιστηρίου και έτσι είχε την ευχέρεια να προσλάβει κι άλλους συμβούλους του ΠτΔ». Τέλος, αναφέρεται ότι «δεν φαίνεται να ενημερώθηκε η Βουλή για την ενέργεια της Προεδρίας».

Ζητά τερματισμό της εργοδότησης

Το συμπέρασμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι το ακόλουθο: «Τέσσερα πρόσωπα που διορίστηκαν από τον ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα (ΔΗΣΥ) καταλήγουν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια». Σημειώνεται επίσης ότι «με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης ακόμη και να παραδεχθεί την ύπαρξη προβλήματος, το βάρος της αναζήτησης θεραπείας πέφτει στους ώμους της Βουλής» η οποία καλείται να λάβει νομοθετικά μέτρα για «τερματισμό της εργοδότησης των τεσσάρων το αργότερο με τη λήξη της θητείας του ΠτΔ».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy