Της λήθης, της συγχώρεσης και της υπέρβασης

Της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου*

Τις μέρες και τις νύχτες μας στοιχειώνει το έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού μας. Και την ίδια ώρα τις φωτίζει η μεγαλοσύνη των ανθρώπων που δεν γονάτισαν από το βάρος της απώλειας. Κι έκαναν τον πόνο τους δύναμη και τα δάκρυά τους αγώνα για να μας πουν πως μόνο ο δρόμος της ειρήνης μπορεί να φέρει την άνοιξη στον τόπο μας.

«… Ο θάνατός σας εντάσσεται σε γεγονότα που προκλήθηκαν από ένα “οργισμένο κίνημα εθνικισμού, έναν οργισμένο φανατισμό και σάπια μυαλά”. Για αυτό, εκείνο που ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του είναι αυτή η νοοτροπία να εξαλειφθεί από τα σχολεία, από τους τόπους θρησκευτικής λατρείας, από όλες τις αρχές εξουσίας…» είπε ο Χουσεΐν Ακανσόι, κηδεύοντας πέντε από τα 30 μέλη της οικογένειάς του, θύματα της μισαλλοδοξίας της ΕΟΚΑ Β’ στις 14 Αυγούστου 1974 στο τ/κ χωριό Μάραθα. Αθώοι άνθρωποι, σφαγιάστηκαν από δειλούς, που μόνη δύναμη είχαν το μίσος και την έχθρα.

Το ίδιο γενναιόψυχο και υπερβατικό μοτίβο και στην άλλη κοινότητα: «Βάζω την πίκρα στην άκρη. Συμπαρίσταμαι στο πόνο»… λέει ο Γιώργος Λιασής, που είδε να ξεκληρίζεται μπροστά του η οικογένειά του και η οικογένεια των φίλων και γειτόνων του, των Σουππουρή, στο Παλαίκυθρο, από Τ/κ εθνικιστές.

Και ο Παπαλάζαρος: «Ποτέ δεν δίδαξα στα παιδιά μου το μίσος γιατί οι Τούρκοι μάς πήραν τον Σωτήρη μας. Οι δικοί μας, οι αδελφοί μας, το ίδιο εγκληματικά δεν συμπεριφέρθηκαν και πήραν τον Κυριάκο μας; Αυτή την αλήθεια πρέπει να λέμε, ιδιαίτερα, στους νέους. Για να μην τους μπολιάζουμε με μίσος και σοβινισμό».

Μεγαλείο ψυχής από ανθρώπους που πόνεσαν, αλλά δεν θέλουν να βιώσουν κι άλλοι τούτο τον πόνο. Κι έκαναν σημαία του αγώνα τους την υπόθεση της ειρήνης, της επανένωσης και της επανασυμβίωσης σε τούτο το πολυβασανισμένο νησί.

Η μεγαλοσύνη και γενναιοψυχία αυτών που πόνεσαν και υπέφεραν σε αυτό τον τόπο από το αλλόφυλο μίσος και τον εθνικιστικό φανατισμό, αλλά υπερέβησαν τον πόνο και το δράμα τους χάριν του κοινού καλού και της κοινής πατρίδας, ας αποτελέσει φάρο φωτεινό για όλους.

*Υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Πάφου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.