Τις οκτώ δεσμεύσεις του θυμίζουν στον ΠτΔ οι κάτοχοι αξιογράφων

Στις οκτώ δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έναντι του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, αναφέρεται σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος. Επαναλαμβάνει επίσης την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης για διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών του 2018.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι 1η δέσμευση, προεκλογική, του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβλεπε αντικατάσταση των αξιογράφων με κυβερνητικά ομόλογα με επιτόκιο 4,5%, ενώ στη 2η δέσμευση του, όπως αναφέρει, που ήταν μετά τις εκλογές στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά από τις αποφάσεις για το κούρεμα καταθέσεων, στις 25 Μαρτίου του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες.


Αναφέρει επίσης ότι 3η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν προωθήσει το θέμα των αξιογράφων σε διαιτησία, ενώ η 4η δέσμευση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ήταν ο διορισμός έξι δικαστών οι οποίοι να εκδικάζουν κατ’ αποκλειστικότητα υποθέσεις αξιογράφων.

“Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι δικαστές που διορίστηκαν και – βάσει του συντάγματος – ασχολούνται με οποιεσδήποτε άλλες υποθέσεις, εκτός από εκείνες των αξιογράφων”, προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων αναφέρει ότι η 5η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο συμψηφισμός των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα και προσθέτει ότι “όταν η απελθούσα Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο για τον συμψηφισμό, ο Πρόεδρος τον παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό”.


Αναφέρει επίσης ότι η 6η δέσμευση του Προέδρου για αποζημίωση χαροποίησε τα μέλη μας τα οποία ανέμεναν εναγωνίως τις προτάσεις των εμπλεκομένων και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “μας δέχτηκε με αρκετή καθυστέρηση για να μας ανακοινώσει ότι το σχέδιό του ναυάγησε γιατί απορρίφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου”.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η 7η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να κάνει παραστάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου, σχετικά με τον συμψηφισμό των δανείων και προσθέτει ότι δεν γνωρίζει “αν αυτή τη φορά τήρησε τις δεσμεύσεις του”, αλλά γνωρίζει ότι “η Τράπεζα Κύπρου πιέζει τα μέλη μας να προβούν σε διακανονισμό των δανείων τους που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, προσπαθώντας να τους δελεάσει με κούρεμα του δανείου τους και απειλώντας τους με λήψη διάφορων μέτρων αν δεν αποδεχτούν τις προτάσεις της”.

Αναφορικά με την 8η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών Μαΐου 2016, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος επανέφερε το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης του προβλήματος των αξιογράφων και προσθέτει ότι έχουν περάσει από τότε πέραν των πέντε μηνών και ακόμη το θέμα εκκρεμεί.


Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων ανακοίνωσε τα 27 μέλη που απαρτίζουν την επαρχιακή επιτροπή Λεμεσού η οποία εκλέχθηκε στις 26/10/2016, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επαρχιακή συγκέντρωση, μέσα στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης για διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών του 2018.

Αναφέρει ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες συγκεντρώσεις και στις άλλες πόλεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.