Τις προσπάθειες για αύξηση παραγωγής εμβολίων περιγράφουν οι επικεφαλής των εταιρειών στο ΕΚ

Τις προσπάθειες που έχουν αναλάβει για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων και την εκτέλεση των συμβάσεων με την ΕΕ, περιέγραψαν σε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Υγείας και Βιομηχανίας, ENVI – ITRE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών με τις οποίες η Κομισιόν έχει συνάψει συμβάσεις προαγοράς (APA).

Συγκεκριμένα στην κοινή ακρόαση των δύο επιτροπών τοποθετήθηκαν οι Pascal Soriot της AstraZeneca, Stéphane Bancel της Moderna, Franz-Werner Haas της CureVac, Stan Erck της Novavax, Paul Stoffels της Johnson & Johnson, Angela Hwang, Πρόεδρος της Global Biopharma, Pfizer Group, και ο Thomas Triomphe Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur.

Συγκεκριμένα, ο Pascal Soriot της AstraZeneca δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η αλυσίδα παραγωγής έφερε λιγότερα αποτελέσματα από ό,τι αρχικά είχε υπολογίσει στην Ευρώπη, επανέλαβε το στόχο για 40 εκ. δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και επεσήμανε ότι τα εργοστάσια με μακρά πείρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Όπως είπε, “καθημερινά μαθαίνουμε για να αυξήσουμε παραγωγή στο 2ο τρίμηνο… θα τηρήσουμε και θα ανταποκριθούμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει”.

Ο Stéphane Bancel, της Moderna ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές για εμβόλια σχετικά με τις μεταλλάξεις και υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο η εταιρεία του δεν είχε καν αλυσίδα στην Ευρώπη, ενώ τώρα προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή και να πετύχει τον πρώτο στόχο για 100 εκ.δόσεις.

Επεσήμανε δε ότι τα αντισώματα του εμβολίου Moderna κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής είναι μεν χαμηλότερα, αλλά ακόμη και έτσι είναι υψηλότερα από αυτά που παράγονται από φυσικές λοιμώξεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novavax Stan Erck τόνισε από την πλευρά του ότι “οι διαδικασίες παραγωγής μας είναι εύκολα προσαρμόσιμες για την παραγωγή εμβολίων κατά των παραλλαγών”.

Σημείωσε ότι “μόλις συνδεθεί η όλη μας χωρητικότητα (περίπου στα μέσα του έτους), θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 150 εκατομμύρια δόσεις το μήνα ή 2 δισ. ετησίως”.

“Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε και να ολοκληρώσουμε τα APA” με τους κατασκευαστές εμβολίων, είπε.

Ο Franz-Werner Haas της CureVac με τη σειρά του ενημέρωσε τις επιτροπές ότι το εμβόλιο της εταιρείας του βρίσκεται στη “φάση 3” σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη και στα μέσα Απριλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει με την παραγωγή στο τέλος Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με τα δεδομένα.

Όπως επεσήμανε, αναμένεται υψηλή αποτελεσματικότητα, παρακολουθούνται και οι μεταλλάξεις. ενώ λαμβάνονται μέτρα για να παραχθεί ένα ασφαλές εμβόλιο που δεν προκαλεί προβλήματα, το οποίο θεωρείται μεταξύ άλλων και πιο εύκολο στη διανομή λόγω ανθεκτικότητας στις θερμοκρασίες.

Σε σχέση με την παραγωγή χρειάζεται αύξηση ώστε σύντομα να καλυφθούν οι ανάγκες, με επενδύσεις και αύξηση της δυνατότητας παραγωγής. Επεσήμανε το θέμα των πρώτων υλών και του εξοπλισμού και πρότεινε προς αντιμετώπιση των προβλημάτων πανευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας. Υποσχέθηκε δε 300 εκ. δόσεις το 2021 και 1 δισ. το 2022.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.