Τις τουρκικές αξιώσεις για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Τατάρ

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συναντήθηκε με τον Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα και επανέλαβε τον γνωστό όρο της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ, ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις και μεγάλη πρόοδος χάρη στην αποφασιστική στάση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και τις επαφές της τουρκικής κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Κύπρο».

Επαναλαμβάνοντας την γνωστή τουρκική θέση ότι «οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού καταγραφεί το διεθνές ισότιμο καθεστώς και τα δικαιώματα», ο κ. Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της ιστορικής – κατά τον ίδιο – έκκλησης που απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με «τη συνταγματική της ονομασία».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, «δεν υπάρχει επιστροφή από την πολιτική των δύο κρατών και η τδβκ διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή».

Ο κ. Σερίμ από την πλευρά του ανέφερε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες «ενεργούν με την ιδέα ότι η τδβκ δεν είναι ποτέ μόνη της και αξίζει τα καλύτερα πράγματα».

Νωρίτερα, ο κ. Σερίμ συναντήθηκε με τον «πρόεδρο της βουλής».

Ο Μετίν Φεϊζίογλου, ο νέος «πρέσβης» και ο Μπερκ Μπαράν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση του κ. Σερίμ με τον Ζορλού Τορέ.

Στη συνάντηση ο κ. Σερίμ ανέφερε ότι «είναι ευτυχής που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην τδβκ και σημείωσε ότι έλαβε μέρος της εκπαίδευσής του στη χώρα αυτή και ως εκ τούτου η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν».

Από την πλευρά του, ο κ. Τορέ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της τ/κ ηγεσίας σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την τ/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι «η ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.