Μετά τις βουλευτικές η προσπάθεια προετοιμασίας νέας διάσκεψης

Ανησυχία προκαλούν στους κύκλους που θέλουν να διαχειριστούν με σύνεση την επομένη μέρα της διάσκεψης της Γενεύης οι εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις, καθώς αυτές όχι μόνο δεν είναι παραγωγικές, αλλά δεν βοηθούν και τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος που υποτίθεται χρειάζονται για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς μια νέα Πενταμερή.

Πολλές των δηλώσεων μπορεί να γίνονται για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Καθόλου τυχαίο, προφανώς, ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κα Τζέιν Χολ Λουτ, δεν θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης πριν τις εκλογές της 30ής Μαΐου.

Όπως πληροφορούμαστε, η κα Λουτ το πιο πιθανόν να επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Το κύριο ερώτημα ωστόσο δεν είναι πότε θα έλθει στην Κύπρο η κα Λουτ, αλλά ποια είναι η πολιτική βούληση κάθε πλευράς για να συμβάλει στην εξεύρεση κοινού εδάφους…

Όπως δήλωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, η πρόταση της τ/κ πλευράς είναι προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης λύσης, μια κίνηση για να σπάσει το στάτους κβο, ενώ για τις παραμέτρους του ΟΗΕ ανέφερε ότι «είναι δυναμικές», αλλά «δεν αποτελούν ένα κατάλληλο πλαίσιο υπό τις συνθήκες».

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.