Τίθεται σε εφαρμογή την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο ανάπτυξης εντός των Βάσεων

Το 80% του εδάφους των Βάσεων αλλάζει καθεστώς και εντάσσεται σε πολεοδομικές ζώνες

 

Το νέο σχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη γης στις Βρετανικές Βάσεις θα μπει σε εφαρμογή τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, ανακοινώνει η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ).

Σε ανακοίνωση, η Διοίκηση των Βάσεων αναφέρει ότι το Σχέδιο Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης (ΜΣΑ) σημαίνει την άρση πολλών περιορισμών στην ανάπτυξη γης και ιδιοκτησίας περιουσιών εντός των Βάσεων.

Το σχέδιο, προστίθεται, αναπτύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματικές ομάδες, καθώς και με τοπικές κοινότητες, τόσο ελληνοκυπριακές όσο και τουρκοκυπριακές.

«Καθορίζει ζώνες σχεδιασμού στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση περιοχές οι οποίες σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανάγκες ασφαλείας», διευκρινίζεται.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς, αναφέρεται, αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη σύσταση μιας νέας επιχείρησης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύει τοπική ή στρατιωτική ανάγκη για να ιδρύσει μια επιχείρηση στις περιοχές των ΒΒ. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα μπορούν να λάβουν επιχειρηματική άδεια βάσει μιας νέας νομοθεσίας των ΒΒ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν εφαρμοστεί η ΜΣΑ.

Το Σχέδιο συνεχίζει να περιορίζει την ανάπτυξη εντός ή κοντά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Ο Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων, υποστράτηγος Ρομπ Τόμπσον, εξέφρασε την ικανοποίησή του που σύντομα θα μπορούν να επιτρέψουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις Βάσεις, διαφυλάσσοντας παράλληλα το επιχειρησιακό έργο του Η.Β. για την ενίσχυση τόσο της κυπριακής όσο και της περιφερειακής ασφάλειας.

Θα επιτρέψει, επίσης, αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ για πρώτη φορά, πέρα από τους Κύπριους πολίτες, υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησία και να διαμένουν ή να ιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις στις περιοχές των Βάσεων, αναφέρει ο κ. Τόμπσον.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασίλειου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι.

Η πολιτική αυτή αποτέλεσε «τη μεγαλύτερη πολεοδομική αλλαγή χρήσης και ανάπτυξης στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς το 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από σύνολο 255, αλλάζει καθεστώς και εντάσσεται σε πολεοδομικές ζώνες. Από αυτό θα επωφεληθούν τέσσερις δήμοι και 23 κοινότητες που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητά τους εντός των περιοχών των Βάσεων, όπως σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy