Η Τιτίνα Λοϊζίδου στον ΑΣΤΡΑ: Καμπάνα κινδύνου για περιουσιακό και κυπριακό (ηχητικό)

Τις πολιτικές προεκτάσεις της απόφασης για τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την προσφυγή της κατά της Τουρκίας για την περιουσία της στα κατεχόμενα, ανέλυσε στον Άστρα η Τιτίνα Λοϊζίδου.


Τόνισε πως από το 1998 χώρες του ανατολικού μπλοκ έγιναν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να αλλάξει η δομή του και να αρχίσει το σύστημα να πλημμυρίζει από υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι η Γραμματεία του συμβουλίου αποφάσισε να δημιουργήσει την Επιτροπή Αποζημιώσεων για να αποσυμφορήσει τις υποθέσεις του Συμβουλίου. Σημείωσε ότι η Κύπρος έχασε κράτη – «φίλους» που την στήριζαν δυναμικά, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να ξέρει αν η απόφαση λήφθηκε για να εξευμενίζουν την Τουρκία ώστε να εφαρμόσει άλλες αποφάσεις.

Η κ. Λοϊζίδου χαρακτήρισε ατυχή την επιλογή του Συμβουλίου της Ευρώπης να κλείσει την υπόθεση της, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει την επιτροπή υπουργών. Ανέφερε ότι η επιτροπή υπουργών θεωρεί ότι το μέσο για απόδοση της περιουσίας της είναι η Επιτροπή Αποζημιώσεων και όχι το ΕΔΑΔ. Επεσήμανε ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεων της είχε κάνει παλαιότερα μία απαράδεχτη πρόταση.

Παπαπέτρου: Εδώ και καιρό προειδοποιούσαν οι καμπάνες ωστόσο η Κύπρος εφησύχασε


Τη δική του ανάγνωση για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου, έκανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο νομικός Μιχάλης Παπαπέτρου.
Είπε χαρακτηριστικά πως εδώ και καιρό προειδοποιούσαν οι καμπάνες ωστόσο η Κύπρος εφησύχασε, κερδίζοντας μία προσφυγή. Εξήγησε ότι αυτά τα δικαστήρια δημιουργήθηκαν για να δίνουν μόνο καθοδήγηση.

Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι εάν η Κύπρος διαγράψει την Επιτροπή Αποζημιώσεων θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκτίμησε πάντως ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι λειτουργεί αρνητικά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια από τα γεγονότα που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.