Τ/κ τεμάχιο στη Λάρνακα: Στροφή 180 μοιρών μετά τις αποκαλύψεις της «Χ»! – Ερευνα και από τον Γ. Ελεγκτή

Ανάκληση της απόφασης.

Στροφή 180 μοιρών από την απόφαση για παραχώρηση τουρκοκυπριακού φιλέτου σε γιο δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα αναγκάστηκε να κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών μετά την αποκάλυψη του θέματος από την εφημερίδα μας.

Μιλώντας στη χθεσινή μεσημβρινή εκπομπή του Sigma, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης παραδέχθηκε ότι αιτητής είναι γιος δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ, αλλά ισχυρίστηκε ότι ο Κηδεμόνας μόλις πριν μερικές μέρες έλαβε τα πρακτικά των διαδικασιών και δεσμεύτηκε ότι δεν θα εγκρίνει την παραχώρηση.

Το αιτιολογικό της απόρριψης, όπως είπε, είναι ότι ο αιτητής βρίσκεται στο εξωτερικό, ωστόσο παραδέχθηκε επίσης ότι η αίτηση θα επανεξεταστεί όταν ο αιτητής επιστρέψει στην Κύπρο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η παραχώρηση της τουρκοκυπριακής περιουσίας στον Μιχάλη Μανώλη, γιο του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Θεολόγου Μανώλη, είχε εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και η απόφαση για παραχώρηση της γης ήταν ειλημμένη.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει με την αποκάλυψη της υπόθεσης. Μάλιστα, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύεται από το έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα, ο Κηδεμόνας, όχι μόνο ήταν θετικός για την παραχώρηση της γης αλλά ζήτησε από την Επιτροπή Πολεοδομίας του Δήμου Λάρνακας να εξετάσει την παραχώρηση επιπλέον εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία προστέθηκαν στα αρχικά 1.500 τετραγωνικά μέτρα. Για την υπόθεση εξέδωσε χθες ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών από την οποία προκύπτει σύγχυση που προκλήθηκε στο υπουργείο από τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Ο μεν υπουργός δήλωνε χθες ότι τα πρακτικά της συνεδρίας της Ειδικής Επιτροπής του Κηδεμόνα στη Λάρνακα, ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 2017, παραλήφθηκαν μόλις προχθές, το δε Υπουργείο Εσωτερικών, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκκρεμεί ακόμα η υποβολή αυτών των πρακτικών! Επίσης, ο κ. Πετρίδης ισχυρίστηκε ότι ο εκπρόσωπος του Κηδεμόνα στη συγκεκριμένη Επιτροπή διαφώνησε με την έγκριση της παραχώρησης, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση ήταν ομόφωνη.

Οι αιτήσεις των άλλων προσφύγων είχαν απορριφθεί!

Το ίδιο τεμάχιο, όπως αποκαλύψαμε στη “Χ”, είχε ζητηθεί από τον Δήμο Λάρνακας πριν μερικά χρόνια για δημόσια αξιοποίηση, συγκεκριμένα για δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και θεματικού πάρκου, αλλά η σχετική αίτηση είχε απορριφθεί. Όπως πληροφορούμαστε, το ίδιο τεμάχιο έχει ζητηθεί και από άλλους πρόσφυγες, αλλά αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

 

 

Δήμος Λάρνακας: Έγκριση της χρήσης με βάση το Τοπικό Σχέδιο

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο Δήμος Λάρνακας αφού, όπως αποκαλύψαμε, η αίτηση έλαβε θετική άποψη από την Επιτροπή Πολεοδομίας του δήμου σε ό,τι αφορά τη χρήση που προτείνεται. Με σημερινή ανακοίνωση, ο Δήμος Λάρνακας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της “Χ” σημειώνοντας ότι ο Έπαρχος διαβίβασε στο δήμο με επιστολή το αίτημα της παραχώρησης τεμαχίου γης τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας σε συγγενικό πρόσωπο μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και με ερώτημα κατά πόσον η αιτούμενη χρήση είναι επιτρεπτή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος Λάρνακας εξέτασε το αίτημα μέσω της Επιτροπής Πολεοδομίας του δήμου, ως η συνήθης διαδικασία και ομόφωνα διαπίστωσε ότι η εν λόγω χρήση Γυμναστηρίου είναι επιτρεπτή βάσει του Τοπικού Σχεδίου.

“Ο Δήμος Λάρνακας λειτούργησε στη βάση των εξουσιών του και χωρίς καμία μεροληπτική αντιμετώπιση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ, η υπόθεση έχει πλέον τοποθετηθεί και στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή, όπως ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε χθες.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.