Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Λίγες οι καταγγελίες για θερμική καταπόνηση

Έλα στο Google News

Οι εργοδότες οφείλουν να τηρούν μία σειρά μέτρων

Για αισθητή μείωση των καταγγελιών που λαμβάνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση που υπόκεινται οι εργαζόμενοι, κάνει λόγο το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η «Χαραυγή» από αρμόδιο λειτουργό του τμήματος, ο αριθμός των καταγγελιών αναφορικά με το τρέχον έτος περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό.

Τονίζεται ότι κατά τη θερινή περίοδο που παρατηρούνται συνθήκες καύσωνα και συγκεκριμένα Ιούλιο-Αύγουστο, υλοποιείται στοχευμένη εργασία επιθεώρησης των εργοταξίων και άλλων χώρων εργασίας που εκτελούνται υπαίθριες εργασίες, ενώ τις μέρες τις οποίες εκδίδεται ανακοίνωση πορτοκαλί και κόκκινου επιπέδου από το Τμήμα Μετεωρολογίας εντατικοποιούνται οι επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τμήματος, με τις διατάξεις της νομοθεσίας και ειδικά τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να μετρούν τη θερμοκρασία και το ποσοστό υγρασίας, δηλαδή τους παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες καύσωνα και να ρυθμίζουν τις εργασίες τους, εφαρμόζοντας αλλαγή εργασίας ή να προβαίνουν σε διαλείμματα για ανάπαυση ή και διακοπή των εργασιών εκεί και όταν επιβάλλεται.

Πέρα από τη ρύθμιση της εργασίας, πρέπει να εφαρμόζονται εκεί που είναι εφικτό και τεχνικά μέτρα, δηλαδή εάν μπορεί μία εργασία να γίνει υπό σκιά ή και κατασκευή στεγάστρου. Επίσης, πρέπει να παρέχεται χώρος στεγασμένος για τα διαλείμματα των εργαζομένων, αλλά και άφθονο πόσιμο και δροσερό νερό από τους εργοδότες, καθώς επίσης και χορήγηση κατάλληλων μέσων, όπως ειδικά καλύμματα κράνους που δημιουργούν το αίσθημα της δροσιάς.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκτελούν τις βαριές εργασίες κατά τις πρωινές ώρες, ενώ κατά τις μεσημβρινές να εκτελούνται οι πιο ελαφριές εργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις αρχές Ιουλίου η ΠΕΟ ανέλαβε πρωτοβουλία για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από το Υπουργείο Εργασίας που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εργασία σε συνθήκες καύσωνα.

Σημειώνεται επίσης ότι η ΠΕΟ είχε επικοινωνήσει με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, με το Υπουργείο στη συνέχεια να καλεί μέσω ανακοίνωσής του τους εργοδότες να διακόψουν τις εργασίες που διεξάγουν οι εργοδοτούμενοί τους που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.