Τμ.Γεωλογικής Επισκόπησης για σεισμό: Εξετάζεται αν πρόκειται για μετασεισμό αυτού της 11ης Ιανουαρίου

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε στις 05:58 στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά  της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα,που αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή  28 Ιανουαρίου 2022 και τοπική ώρα 05:58 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους M=4.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός, σημειώνει, είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά  της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα.

Εγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο.
Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους Μw=6.5 της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να αποταθούν : http://www.gsd-seismology.org.cy/en/origins/80044/event

Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Εξετάζουμε αν πρόκειται για μετασεισμό»

Τη σεισμική δόνηση λίγο πριν τις 06:00 το πρωί επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως εξετάζεται κατά πόσο πρόκειται για νέο σεισμό ή για μετασεισμό του σεισμού της 11ης Ιανουαρίου του 2022, ενώ συστήνει εγρήγορση και ψυχραιμία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε “επιβεβαιώνουμε ότι στις 5:58 σήμερα,  υπήρξε σεισμός, στην ίδια  περιοχή περίπου που έγινε ο σεισμός της 11ης Ιανουαρίου , βορειοδυτικά της Πέγειας και δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς”.

Η επεξεργασία που γίνεται,συνέχισε, είναι ,”για να δούμε και το ακριβές μέγεθος του σεισμού και το βάθος” αλλά παράλληλα συνέχισε, “ εξετάζουμε κατά πόσο πρόκειται για μετασεισμό ή αν πρόκειται για νέο σεισμό”. O κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως ο σεισμός ήταν αισθητός ωστόσο δεν έχουν, όπως είπε,  ιδιαίτερες αναφορές.

Θεωρώ  τόνισε, ότι ήταν τοπικά αισθητός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση βάθους που είναι γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται , εξήγησε, για αρχικές τιμές, ενώ μόλις επεξεργαστούν καλά τα δεδομένα θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση για ακριβή στοιχεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε  σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα σεισμοί ,  δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως  θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Ερωτηθείς σχετικά,  ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί , σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους σεισμούς , μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Αυτό όμως  είπε “δεν σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται, ότι σε κάποια από τα ενεργά ρήγματα της Κύπρου να υπάρχει ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός”

Για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κατέληξε.

Πολιτική Άμυνα για σεισμό: Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές – Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί με επίκεντρο την επαρχία Πάφου, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολίβια Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, η κ. Μιχαηλίδυ ανέφερε ότι πριν από λίγο επικοινώνησε με τις επαρχιακές διοικήσεις σε Πάφο και Λεμεσό που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι.

Πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα αναμένεται ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου για το μέγεθος και το εστιακό βάθος του σεισμού.

Η Ολίβια Μιχαηλίδου ανέφερε ότι αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα έντονη η σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι ο σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Όπως είπε, την ώρα της σεισμικής δόνησης δεν πρέπει οι πολίτες να προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις και να ψάχνουν τρόπους διαφυγής, αλλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους κάτω από ένα γερό έπιπλο.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλης έντασης ο σεισμός για να καταστραφούν κτίρια.

Έπαρχος Πάφου: Καμία αναφορά για ζημιές

Καμία αναφορά για ζημιές δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από την σεισμική δόνηση που έχει αισθητή στην Πάφο, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η  Έπαρχος Πάφου  ανέφερε πως η ίδια ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της Πολιτικής Άμυνας γύρω στις 07:00 το πρωί για τη νέα σεισμική δόνηση.

Φαίνεται, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι το επίκεντρο να είναι στην  θαλάσσια περιοχή  της Επαρχίας Πάφου , ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγραφή για οποιαδήποτε ζημιά. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση  αναφοράς για ζημιές, όπως είθισται, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου μεταβαίνουν για καταγραφή των ζημιών.

Η Επαρχιακή Διοίκηση ανέφερε  η κ. Λάμπρου πάντοτε έχει συνεργεία σε επιφυλακή για αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις εάν χρειαστεί κάτι, είτε για εκτιμήσεις, είτε για άμεση ενέργεια.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.