Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης για σεισμούς: Πόσο θα διαρκέσει ο «χορός» των ρίχτερ

Εγρήγορση και ψυχραιμία συστήνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 23:04 το βράδυ της Τετάρτης 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και στην ίδια ακριβώς περιοχή, που όπως είπε, καταγράφηκε ο σεισμός της 11ης Ιανουαρίου του 2022.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

 

Όπως ανέφερε, «εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα που είχαμε εκτιμήσει ότι μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες», σημειώνοντας πως, «αυτό επιβεβαιώνεται με τους μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί».

Για την νέα σεισμική δόνηση ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως αυτή σημειώθηκε στις 23:04, σύμφωνα και με το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός συνέχισε, είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας.

 

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί, σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους σεισμούς, μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Οι τακτικές σεισμικές δονήσεις είπε κ. Χατζηγεωργίου, δηλώνουν «ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται σταδιακά με την δημιουργία μετασεισμών», προσθέτοντας πως δεν είναι πρωτοφανές να έχουμε μετασεισμούς μετά από έναν κυρίως σεισμό που ήταν της τάξης των 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Αυτό το βλέπουμε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά και παγκόσμια κατέληξε.

 

Σημειώνεται πως ο χτεσινός σεισμός είναι ο τρίτος σεισμός που εκδηλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 11/1/22 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 28/1/22 σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Καμία καταγραφή ζημιάς μέχρι στιγμής από το νέο σεισμό, λέει η Πολιτική Άμυνα

Καμία ζημιά δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μετά με την επικοινωνία που είχε η Πολιτική Άμυνα με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λεμεσού και Πάφου και ακολούθως με άλλες εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε «επικοινωνήσαμε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευτυχώς δεν έχει προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά που να μας ανησυχεί».

Πρόσθεσε ωστόσο πως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι πολύ έντονη η σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, αναφέροντας παράλληλα πως ο σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου.

Αυτό είπε, «που εμείς έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο σεισμός είναι απρόβλεπτος και ότι όπως έχει αποδειχτεί από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, γίνονται παρατηρήσεις και βγαίνουν κάποια στατιστικά, ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε συμπέρασμα κατά πόσο θα έχουμε ή όχι ένα σεισμό», προσθέτοντας πως ο σεισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε το επίκεντρο, ούτε το μέγεθος, ούτε την ένταση, αφού όλα όσα καταγράφονται, καταγράφονται εκ των υστέρων.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως η Πολιτική Άμυνα σε περίπτωση σεισμού ενεργοποιεί το ειδικό εθνικό σχέδιο «Εγκέλαδος» στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, περίπου 40 στο σύνολο τους, για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων ενός σεισμού.

Όπως ανέφερε σε περίπτωση σεισμού η Πολιτική Άμυνα ενεργοποιεί τις ομάδες της για συμμετοχή στα διάφορα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν, όπως για έρευνα και διάσωση ατόμων κάτω από ερείπια, για φιλοξενία συνανθρώπων μας οι οποίοι λόγω του σεισμού τυχόν να χρειαστεί να φιλοξενηθούν προσωρινά σε άλλους χώρους, για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και γενικότερα για την παροχή στήριξης προς τους πληγέντες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.