Ο Δήμος Πάφου έδωσε άδεια …στον εαυτό του! – Ούτε στις Θαλασσινές Σπηλιές δεν έγινε τέτοια παρέμβαση

Έδωσε στον εαυτό του άδεια ο Δήμος Πάφου

Τμ. Περιβάλλοντος: Ούτε στις Θαλασσινές Σπηλιές δεν έγινε τέτοια επέμβαση

Καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν έγινε πριν τις εργασίες για την ανέγερση του καφεστιατορίου στην παραλία «Βρυσούδια» της Πάφου, το τεμάχιο του οποίου βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας.

Όπως ανέφερε στη «Χ» ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, πληροφορήθηκε για ένα τετελεσμένο γεγονός, καθώς ο Δήμος Πάφου επικοινώνησε με το Τμήμα Περιβάλλοντος αφότου είχε ήδη εκδώσει πολεοδομική άδεια και είχε λάβει χαλάρωση από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή. Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου, το 2016 το Τμήμα Περιβάλλοντος ρωτήθηκε από το Κτηματολόγιο αν φέρει ένσταση για την εκμίσθωση της γης, με το Τμήμα να απαντά αρνητικά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί σύμφωνη γνώμη για ό,τι θα γίνει, καθώς ανάμενε να ερωτηθεί στο στάδιο της αδειοδότησης. Ενώ οι όροι που τέθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος ήταν καθαρά διαχειριστικοί, κατασκευαστικοί και λειτουργικοί.

Εν τούτοις, τον Νοέμβριο του 2019, όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, με επιστολή του o Δήμος Πάφου ενημέρωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι «έχει αποκτήσει δικαίωμα» μετά από απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής να προχωρήσει στην ανέγερση καφεστιατορίου ενώ έχει εκδώσει και πολεοδομική άδεια. Μάλιστα, η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής αναφερόταν σε διαχειριστικούς όρους τους οποίους πρέπει να θέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Χειρότερα και από τις Θαλασσινές Σπηλιές

Δεν υπήρξαν ξανά παρόμοιες επεμβάσεις τόσο εμφανείς στην ακτή ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι “ούτε οι θαλασσινές σπηλιές δεν είναι έτσι”.

«Έπρεπε το Τμήμα Περιβάλλοντος να ερωτηθεί επί του σχεδίου κατασκευής πριν τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας», ανέφερε. Ωστόσο, «το δικαίωμα της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής να δώσει άδεια για ανέγερση υποστατικών εντός Ζώνης Προστασίας της Παραλίας είναι ανεξάρτητο από περιβαλλοντική μελέτη. Μόνο εάν είναι περιοχή Natura έχει το δικαίωμα να απαγορευτεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος».

Ενώ πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο έργο δεν εμπίπτει στις περιβαλλοντικές νομοθεσίες ώστε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη γι΄αυτό και δεν θεωρείται ότι παρέβη κάποια περιβαλλοντική νομοθεσία η όλη διαδικασία».

Στο δικαστήριο για επεμβάσεις σε ΖΠΠ

Λήψη δικαστικών μέτρων προνοεί η νομοθεσία στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται αυθαίρετες επεμβάσεις σε παραλίες που βρίσκονται εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας. Γεγονός που αναφέρθηκε διά στόματος του τέως Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σε κοινοβουλευτικό ερώτημα του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου αναφορικά με εκβραχισμούς στην περιοχή Παραλιμνίου.

Μάλιστα, για τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη, η πολιτεία αποφάσισε όπως το θέμα των παρεμβάσεων και εκβραχισμού στις παραλίες λυθεί μέσω δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πολιτεία έκλεισε τα μάτια στην ανέγερση Δημοτικού Εστιατορίου στην παραλία «Βρυσούδια» της Πάφου, σε τεμάχιο το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και μάλιστα μετά και το σάλο που ξέσπασε με τις παραλίες Ορόκλινης και Περβολιών που «χάνονται» λόγω ανάλογων επεμβάσεων…

Κάλια Ανδρέου

Χαλάρωση από Υπουργική Επιτροπή στο Φαίδωνα για την παραλία ΣΟΔΑΠ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy