Τμήμα Αλιείας: Σύμβαση για ανάπτυξη Ενοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Αλιείας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) υπέγραψε σήμερα παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή σύμβαση με την εταιρεία NewCytech Business Solutions Ltd. για την ανάπτυξη Ενοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Αλιείας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του ΤΑΘΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα της αλιευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του ΤΑΘΕ η Διευθύντρια του Τμήματος Μαρίνα Αργυρού και εκ μέρους της NewCytech Business Solutions Ltd. (μέλους του Ομίλου LOGICOM) ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Δερμοσονιάδης. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής Αντριάνα Αχιλλέως, καθώς και οι Διευθυντές της ανάδοχου εταιρείας Γιώργος Χατζηχριστοφή και Ευαγγέλια Χαραλαμπίδου.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός επεσήμανε πως «το έργο αυτό θα βοηθήσει το ΤΑΘΕ να διεκπεραιώνει την αποστολή του με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο έχει περίοδο υλοποίησης 22 μηνών, ενώ προνοείται η παροχή υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και παροχής υποδομής για περίοδο 10 ετών. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €5,4 εκ. και θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της NewCytech Business Solutions Ltd. Ανδρέας Δερμοσονιάδης τόνισε πως «η δημιουργία του Κυπριακού Συστήματος Διαχείρισης Αλιείας θα εξασφαλίσει την ύπαρξη των μηχανισμών ελέγχου για τους αλιευτικούς πόρους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά συνάμα θα διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί με τους Κανόνες και τους Κανονισμούς της Ενιαίας Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορά στις δραστηριότητες που θα αυτοματοποιηθούν και θα διεκπεραιώνονται πιο αποτελεσματικά από το ΤΑΘΕ και θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τους αλιείς, στις οποίες περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική έκδοση Αδειών Αλιείας (επαγγελματικές/ερασιτεχνικές), η συλλογή και επικύρωση όλων των δεδομένων αλιείας σε ηλεκτρονική μορφή, η διατήρηση και ο έλεγχος της αλιευτικής ικανότητας, η παρακολούθηση και διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας, η διαχείριση της συνολικής ικανότητας του στόλου και η διασφάλιση της καταγραφής  της δραστηριότητας των σκαφών με εντοπισμό της θέσης τους, η εφαρμογή τεχνικών μέτρων και περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης, καθώς και η παρακολούθηση των κατανεμημένων ποσοστώσεων στις περιπτώσεις ειδών αλιευμάτων που υπόκεινται κάτω από διαχειριστικά μέτρα.

Άλλες σχετικές λειτουργίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας στις αλιευτικές δραστηριότητες μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων, τον χειρισμό των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων, την αποτελεσματική διασταύρωση δεδομένων που αφορούν στις αλιευτικές δραστηριότητες και στη γεωγραφική θέση των σκαφών μέσω ενός κοινού μοντέλου συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως και την ακριβή ανταλλαγή δεδομένων από αλιευτικές δραστηριότητες με άλλα κράτη μέλη, τρίτες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους σχετικούς οργανισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy