Τμήμα Δασών: Ελλιπής ο εξοπλισμός για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Χρειάζονται περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, βυτιοφόρα και προωθητές γαιών

 

Οι πυρκαγιές είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, το οποίο κάθε χρόνο γίνεται χειρότερο, δήλωσε χθες ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, διευθυντής του Τμήματος Δασών, σημειώνοντας ότι για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, βυτιοφόρα και προωθητές γαιών.

Ο κ. Αλεξάνδρου ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ κατά πόσο αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια αλλά και πώς συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ότι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους κλιματικούς παράγοντες. «Από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη θερμοκρασία, τους ανέμους και την υγρασία, είναι σαφές ότι το κύμα καυσώνων με τις ακραίες θερμοκρασίες προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές», επεσήμανε.

Σχετικά με το κατά πόσον έχει αυξηθεί ο αριθμός των πυρκαγιών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ως συνεπακόλουθο της κλιματικής αλλαγής, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή επέρχεται με τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, όχι με τον αριθμό τους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέροντας ως παράδειγμα την περσινή πυρκαγιά στον Αρακαπά.

Αναφορικά με την ετοιμότητα του Τμήματος Δασών να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε ότι κάθε χρόνο το Τμήμα γίνεται καλύτερο σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και την οργάνωση. Ωστόσο, είπε, οι πυρκαγιές είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που κάθε χρόνο γίνεται χειρότερο. «Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να έχουμε συνεχή και διαρκή βελτίωση. Χρειάζονται περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, βυτιοφόρα και προωθητές γαιών», πρόσθεσε. Η χρήση τεχνολογίας είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα όχι μόνο για τη διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που ανάβουν πυρκαγιές εκ προθέσεως, κατέληξε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν κενές αρκετές ακόμα θέσεις προσωπικού που ασχολείται με τη συντήρηση των δασών, τη φύλαξή τους και την κατάσβεση πυρκαγιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy