Τμήμα Δασών: Σκουριασμένα οχήματα και χωρίς προσωπικό

Σοβαρές καταγγελίες από την ΠΑΣΕΣΥ ΠΕΟ ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

 

Εκπέμπουν SOS
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η συντεχνία, ο Τμήμα Δασών καθυστερεί να επεκτείνει την περίοδο της δασοπυρόσβεσης, δεν προχωρεί στη δημιουργία σχεδίου υπηρεσίας του δασοπυροσβέστη και η πλειοψηφία των δασικών σταθμών αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακαταλληλότητας. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ότι πολλά οχήματα είναι πεπαλαιωμένα, ακατάλληλα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

 

Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ αναφορικά με την ετοιμότητα του Τμήματος Δασών για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, χαρακτηρίζοντας τη στάση του Τμήματος ως απαράδεκτη, αφού η αναλγησία που επιδεικνύει διογκώνει τα προβλήματα εξακόσιων και πλέον δασοπυροσβεστών που βρίσκονται σε αβεβαιότητα όσον αφορά τις συνθήκες που καλούνται να εργαστούν.

Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, με τις θερμοκρασίες να είναι πιο ψηλές από τα κανονικά επίπεδα και με σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιών που ήδη αρχίσαν να εκδηλώνονται, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η συντεχνία. Ωστόσο καταγγέλλει ότι παρόλες τις ενέργειες που έχει προβεί ως συντεχνία το τελευταίο διάστημα, «το Τμήμα Δασών καθυστερεί να επεκτείνει την περίοδο της δασοπυρόσβεσης, δεν προχωρεί στη δημιουργία σχεδίου υπηρεσίας του δασοπυροσβέστη, δεν εφαρμόζει ίση μεταχείριση του προσωπικού όταν είναι στη δασοπυρόσβεση, δεν προχωρεί στην υλοποίηση του καθολικού και ολόχρονου συστήματος βάρδιας για να υπάρχει πάντα προσωπικό που να ανταποκρίνεται άμεσα τόσο στις πυρκαγιές αλλά και να φροντίζει την προστασία των δασών από την παράνομη υλοτομία, τον καθαρισμό τον δρόμων από την πτώση των βράχων/δέντρων, την επιτήρηση και προστασία μονοπατιών της φύσης, το άναμμα των φωτιών στους εκδρομικούς χώρους και το καψάλισμα κλαδεμάτων».

Σημειώνει ακόμη ότι η πλειοψηφία των δασικών σταθμών, των πυροφυλακίων και των σημείων παρατήρησης των δασοπυροσβεστών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ακαταλληλότητας.

Επιπρόσθετα, η συντεχνία υπογραμμίζει ότι τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας στο Τμήμα Δασών επεκτείνονται και στα πεπαλαιωμένα οχήματα που σε κάποιες περιπτώσεις καθίστανται και ακατάλληλα.

Καμία ενέργεια για κατάλληλη προετοιμασία

Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ εκφράζει την έντονη της ανησυχία και καλεί το Τμήμα Δασών να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να προβεί τάχιστα σε επαρκή στελέχωση με δασοπυροσβέστες και πυροφύλακες, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιτελέσει το ρόλο και την αποστολή του.

Όπως αναφέρει, «η πατρίδα μας θα διανύσει ίσως ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια με τις ψηλές θερμοκρασίες και την σοβαρή ξηρασία της φετινής χρονιάς, με το Τμήμα Δασών να μην έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια ούτως ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.