Τμήμα Καλών Τεχνών ΤΕΠΑΚ: Πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον διευθυντή σχολείου, σε σχέση με τους πίνακες ζωγραφικής του,  συνιστά μια «πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας και περιορισμού του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης ενός εικαστικού καλλιτέχνη», αναφέρουν μέλη του Ακαδημαϊκού και Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Σε σχετική ανακοίνωση τους, υποδεικνύουν αρχικά ότι, παρότι στo Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, το άρθρο 19 (παρ. 1 & 2) του Κυπριακού Συντάγματος προνοεί ότι «Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως».

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 3 του ίδιου Άρθρου, σημειώνουν, η ελευθερία αυτή περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει «κίνδυνος για την ασφάλεια της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξεως ή της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας τάξεως ή  της δημοσίας υγείας ή των δημοσιών ηθών».

«Υποστηρίζουμε ότι η καλλιτεχνική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν πλήττει τα δημόσια ήθη, αλλά αντιθέτως μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ακόμη και μέσω της αμφισβήτησης κυρίαρχων εθνικών ή θρησκευτικών αφηγήσεων», αναφέρουν τα μέλη του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, τα οποία θεωρούν «αδικαιολόγητους όποιους ισχυρισμούς περί βλάβης των δημοσίων ηθών από τη δημοσίευση ή την έκθεση των συγκεκριμένων έργων τέχνης».

Στην ανακοίνωση τους τονίζουν πως «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνιστά μια πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας και περιορισμού του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης ενός εικαστικού καλλιτέχνη».

Επισημαίνουν ακόμη ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής σχολείου διατηρεί την ιδιότητα του καλλιτέχνη – «για την οποία, εξάλλου, ευθύς εξαρχής προσελήφθη στη θέση του διδάσκοντος Τέχνης».

« Οι κατά το Υπουργείο ζωγραφιές, αποτελούν έργα τέχνης, τα οποία δημιούργησε και εξέθεσε εκτός της διδακτικής διαδικασίας και του δημόσιου σχολείου και η αποτίμηση της αισθητικής ή καλλιτεχνικής τους αξίας δεν αφορά το Υπουργείο», προστίθεται.

Την ίδια ώρα διαμηνύουν ότι κίνδυνοι εγκυμονούνται στην προσπάθεια «να ελεγχθεί η κάθε έκφραση πεποιθήσεων (πολιτικών, καλλιτεχνικών κ.ά) των εκπαιδευτικών στην εκτός του σχολείου δημόσια σφαίρα» και πως «ουδείς επιζητεί, ελπίζουμε, ένα Υπουργείο Ελέγχου που λογοκρίνει, κατ’αναλογία, τα λογοτεχνικά εγχειρήματα των φιλολόγων ή γενικότερα, την όποια έκφραση απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη δημόσια σφαίρα, από εκπαιδευτικούς».

Τέλος, οι ακαδημαϊκοί και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος, αναφέρει ότι περιορισμοί της ελεύθερης έκφρασης δύναται να προκύψουν από το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα διατηρεί, «δυστυχώς», άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο ποινικοποιείται η βλασφημία. Καλούν δε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο  κατάργησης του εν λόγω άρθρου, «καθώς αυτό καταστρατηγεί de facto την ελευθερία της έκφρασης, επηρεάζει ιδιαίτερα τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, όπως οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες, και πλήττει την εικόνα της χώρας διεθνώς».

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News