Τμήμα Πολεοδομίας: Δεν δίνει το Αναθεωρημένο Σχέδιο για Ακάμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Το Τμήμα Πολεοδομίας δεν δίνει στην Ελεγκτική Υπηρεσία το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα (το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί), με το Υπουργείο Εσωτερικών να ζητά γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν για την χερσόνησο του Ακάμα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να διαπιστωθεί εάν οι σχεδιασμοί και οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι ορθοί.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, σημείωσε ότι οι μελέτες και τα σχέδια που έγιναν ήταν με λεφτά των φορολογούμενων, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να εξεταστεί αν αξιοποιήθηκαν ή αν έμειναν στο συρτάρι.

Ανέφερε επίσης ότι θα διαπιστωθεί εάν η εργασία των δημόσιων υπαλλήλων ήταν η κατάλληλη ή αν ήταν προς όφελος συγκεκριμένων ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα δουν αν υπήρξαν αγοραπωλησίες γης αντί πινακίου φακής πριν 1-2 χρόνια σε περιοχές μηδενικής ανάπτυξης και αν οι δημόσιοι υπάλληλοι φρόντισαν τώρα να περιλάβουν αυτές τις ζώνες στο Τοπικό Σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστεί η αξία της συγκεκριμένης γης όπου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε παράλληλα ότι μεγάλο μέρος του Ακάμα αποτελεί δασική κρατική γη, προσθέτοντας ότι στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα βρεθεί το κατά πόσον οι σχεδιασμοί συνάδουν με τις οδηγίες της ΕΕ που αφορούν στην προστασία των περιοχών Natura.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ετοιμάζεται με τη βοήθεια της Μαριέλλας Φουρλή, Ελληνίδας εμπειρογνώμονος, την οποία μετακάλεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Νεοκλής Συλικιώτης: Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας δεν λένε την αλήθεια

Από την πλευρά του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης επέκρινε τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας ότι δε λένε την αλήθεια όταν αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα.

Τόνισε ότι δεν γίνεται οι Υπουργοί να υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, την ώρα που στο σχέδιο προνοείται η ανάπτυξη 28 αγροκτημάτων.

Ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε την ανάγκη η Περιβαλλοντική Αρχή να ολοκληρώσει την μελέτη της χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, λέγοντας πως γνωρίζει ότι ασκούνται πιέσεις για να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Ο Επιστημονικός Λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κλείτος Παπαστυλιανού δήλωσε ότι κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους σήμερα, θα επιδώσουν τις θέσεις τους μαζί με ένα διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας με 10 χιλιάδες υπογραφές, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόνισε πως αίτημα τους είναι η μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική προστασία του Ακάμα και επεσήμανε ότι το σχέδιο με την μορφή του δεν είναι σχέδιο προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαστυλιανού σημείωσε ότι οι μεμονωμένες κατοικίες, η ανάπτυξη νέας λατομικής ζώνης, η δημιουργία αγροκτημάτων εντός και εκτός περιοχής Natura, θα επιφέρουν σοβαρές αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Διερωτήθηκε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, την ώρα που η ομάδα που εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό του Πολεοδομικού Συμβουλίου λέει ακριβώς το αντίθετο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.