Καθέτα/ Ορίζοντας

Το 1857 στην Κύπρο του 2021

Βλέποντας το θέμα που εξετάζει ο Γιώργος Μελής στο σημερινό λογοτεχνικό  trivial, (για την υπόθεση Μπωντλαίρ και τη δίκη του για την ποιητική συλλογή Τα Άνθη του Κακού) έρχεται στο μυαλό μας η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ και η δίωξη του από το Υπουργείο Παιδείας «κατόπιν οδηγιών του Αρχιεπισκόπου».

Τα νεότερα για την υπόθεση έρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως έχει δημοσιευτεί στον Τύπο επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, απέστειλε η η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, Sabine Verheyen, εκφράζοντας έντονη ανησυχία σχετικά με την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε εναντίον του καθηγητή τέχνης και διευθυντή σχολείου Γιώργο Γαβριήλ.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται πως «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι ο κ. Γαβριήλ δεν δημιούργησε τα έργα τέχνης υπό την ιδιότητα του καθηγητή, ούτε εν ώρα καθήκοντος. Προστίθεται μάλιστα ότι η έρευνα εναντίον του φαίνεται να αφορά την καλλιτεχνική του έκφραση κατά τον ελεύθερο του χρόνο.»

Επιπλέον, η κα Verheyen σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή». Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης χωρίς παρέμβαση από δημόσια Αρχή κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου, η κα Verheyen εκφράζει έντονη ανησυχία για την υπόθεση του κ. Γαβριήλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οποιεσδήποτε παράνομες κατηγορίες εναντίον του θα αρθούν άμεσα. Το θέμα εξετάστηκε μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Το 1857 είχαμε την υπόθεση Μπωντλαίρ (και Φλωμπέρ με την Μαντάμ Μποβαρύ που αθωώθηκε όμως), τώρα έχουμε 2021 αλλά στην Κύπρο η υπόθεση Γαβριήλ «εκκρεμεί» και  κάποιοι “φιλοευρωπαίοι και φιλελεύθεροι” ακόμα “ψάχνουν” τι είναι η ελευθέρια έκφρασης.

Αντώνης Γεωργίου

Έργο του Γιώργου Γαβριήλ
Ακολουθεί απόσπασμα από το “Σε κάποια πολύ πρόσχαρη”, ένα εκ των απαγορευμένων ποιημάτων της συλλογής του Μπωντλαίρ.

Κάποια νυχτιά πώς θα ‘θελα να έρθω,
Οταν της ηδονής ηχήσει η ώρα,
Στ’ ασύγκριτα του σώματός σου δώρα
Αθόρυβα, σαν το δειλό, ν’ ανέβω,

Το χαρωπό κορμί να τιμωρήσω,
Το στήθος σου να κάνω να πονέσει,
Και ξάφνου, στην ανύποπτή σου μέση,
Βαθιά λαβωματιά να σου ανοίξω,

Τι ζάλη ηδονική, μέθη δική μου!
Και μες σε τούτο το καινούριο στόμα,
Το πιο όμορφο και δροσερό απ’ όλα,
Θα χύσω το φαρμάκι μου, αδερφή μου!

(Μετάφραση Ερρίκος Σοφράς)
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy