Το 1ο Femme Fest Cyprus έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία του Γυναικείου Κινήµατος της Κύπρου!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Χθες πραγµατοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ προώθησης της έµφυλης ισότητας στην Κύπρο, το Femme Fest Cyprus. Σε µια περίοδο που οι γυναίκες δέχονται τον µεγαλύτερο αντίκτυπο από τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που είναι καθηµερινά αντιµέτωπες µε τη βία και τα έµφυλα στερεότυπα, που παλεύουν ακόµα για να κερδίσουν την ισοτιµία, η ανάγκη να γίνουν ορατά τα προβλήµατα µε τα οποία βρίσκονται αντιµέτωπες οι γυναίκες είναι µεγάλη. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ. Και τον πέτυχε!

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε…

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία παραµένει υποδεέστερη, παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, µε τις γυναίκες να αντιµετωπίζουν καθηµερινά προκλήσεις και εµπόδια.

Η Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί την ολιστική αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών, δεν έχει ακόµη εφαρµοστεί, ούτε έχει διαµορφωθεί ένα ολοκληρωµένο Εθνικό Σχέδιο που να αντιµετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωµένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τους δράστες και να φράξει την αυξητική τάση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

Τα θύµατα βίας ή εκµετάλλευσης δεν λαµβάνουν την απαραίτητη στήριξη που θα έπρεπε από τις κρατικές υπηρεσίες, ούτε υπάρχουν οι κατάλληλες κρατικές δοµές φιλοξενίας, ενώ οι ευθύνες του κράτους συνεχίζουν να µετατοπίζονται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωµάτων πλήττονται διπλά, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και από τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να επιτελέσουν ώστε να ανταποκριθούν στα έµφυλα στερεότυπα και τους παραδοσιακούς έµφυλους ρόλους. Οι µετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι µονογονιοί, χαµηλοσυνταξιούχες δίνουν καθηµερινά αγώνα επιβίωσης, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών αντιµετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και µεταξύ άλλων µικρών και µεγάλων δυσχερειών που οι Κύπριες αντιµετωπίζουν καθηµερινά, πραγµατοποιήθηκε το Femme Fest.

Στο φεστιβάλ συµµετείχαν πανεπιστηµιακά και ερευνητικά ιδρύµατα, κυβερνητικές και µη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται µε έµφυλα ζητήµατα και η δράση τους φανερώνει ευαισθησία ως προς την προώθηση της έµφυλης ισότητας. Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν γυναίκες δηµιουργοί και καλλιτέχνιδες, όπως γυναίκες ζωγράφοι και γλύπτριες, µε σκοπό την αύξηση της ορατότητας γυναικείων έργων. Οι επισκέπτες/τριες του φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν µε τους εκπροσώπους των οργανισµών αυτών αλλά και µε τις ίδιες τις δηµιουργούς και να ενηµερωθούν για το έργο και τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησαν και Θεµατικά Κέντρα, τα οποία παρείχαν πληροφορίες σχετικά µε το Κυνήγι Μαγισσών, τα έµφυλα στερεότυπα στα ΜΜΕ και τις γυναίκες-πρότυπα που µε τη δράση τους άφησαν το στίγµα τους στην Ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο χώρο λειτούργησαν παράλληλα πάνω από 10 πάνελ συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δεκάδες τοποθετήσεις από εµπειρογνώµονες και επισκέπτες που παρακολουθούσαν τις συζητήσεις. Αν κάτι υπήρξε κοινό σε όλες τις συζητήσεις, είναι ο έντονος προβληµατισµός για τις διακρίσεις που υπόκεινται οι γυναίκες σε διάφορα πεδία. Παράλληλα, έγιναν αναφορές στα αίτια, τις προκλήσεις, το µέλλον και το ρόλο του κάθε οργανισµού και φορέα.

Συµπερασµατικά, ο µεγάλος ενθουσιασµός που υπήρξε πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ µετουσιώθηκε σε µια πλούσια δράση, η οποία παρείχε τη δυνατότητα επιστηµονικής ενηµέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών µε έναν κοινό στόχο και σκοπό: την προώθηση της έµφυλης ισότητας. Η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ µπορεί να εγγυηθεί µια πιο εµπλουτισµένη διοργάνωση στη συνέχεια.

Η ισότητα μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από ριζικές κοινωνικές αλλαγές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε στη συζήτηση που πραγµατοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο µε τίτλο «Έµφυλη βία: το νοµοθετικό πλαίσιο και οι πολιτικές που εφαρµόζονται στην Κύπρο και στην Ευρώπη».

Η κα Άντρη Αντρονίκου, επιστηµονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, η οποία συµµετείχε στο πάνελ συζήτησης, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσµος Πρόληψης και Αντιµετώπισης της Βίας στην Οικογένεια από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, λέγοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αναφέρθηκε στη Γραμμή Βοήθειας που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ, 1440, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έναρξη λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας.

Στο πάνελ συµµετείχε επίσης και η Νικολέτα Χαραλαµπίδου, δικηγόρος Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, η οποία αναφέρθηκε στα κενά και τις παραλείψεις στο σύστηµα Δικαιοσύνης. Σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος ενσωμάτωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων ευρωπαϊκών οδηγιών δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή τους. Η ουσία της νομοθεσίας, όπως είπε, είναι να εφαρμόζεται αποτελεσματικά. «Πόσο αποτελεσματικά έχουν ενσωματώσει τη Σύμβαση και πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζεται;»

Τέλος, η συµβολή στη συζήτηση του ευρωβουλευτή της Αριστεράς, κ. Γιώργου Γεωργίου, ήταν καθοριστική. Ο ευρωβουλευτής κατά την τοποθέτησή του έδωσε µια ολοκληρωµένη εικόνα σχετικά µε τη συσχέτιση της καταπάτησης των δικαιωµάτων των γυναικών και των θεµελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ανθρώπινων ∆ικαιωµάτων. Έπειτα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά µε το νοµοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης και το ρόλο που πρέπει να διαδραµατίσει για την εφαρµογή της Σύµβασης της Κωνσταντινούπολης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η GUE/NGL είναι μια μικρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι όμως πολύ δυναμική και πάρα πολύ ενοχλητική για θέματα κράτους δικαίου. Υπογράμμισε πως η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, σεξουαλική κακοποίηση κ.α. Βία ασκείται στις γυναίκες καθημερινά, λόγω της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της φτώχειας, της ανεργίας, των απολύσεων, των μισθών πείνας και της εργασιακής ανασφάλειας. Βία είναι τα μέτρα λιτότητας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η απουσία υπηρεσιών στήριξης των εργαζόμενων μητέρων. Βία είναι τα πυροτεχνήματα περί ισότητας που εκτοξεύει ανελλιπώς η ΕΕ, με στόχο να αποκρύψει την απουσία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την ισότητα. Επίσης, όπως τόνισε, παρόλο που όλα τα κράτη-μέλη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, μόνο τα 21 εξ αυτών την έχουν επικυρώσει. Το πιο σοβαρό, όμως, είναι πως το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστερεί και δεν προχωρά στην επικύρωση και την πλήρη εφαρμογή της  Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και η υπογραφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόσβαση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά μονάχα δύο τομείς, αφενός τα θέματα που άπτονται της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις και αφετέρου το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης υπογράμμισε ότι καμία πολιτική φύλου δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η ισότητα μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από ριζικές κοινωνικές αλλαγές.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.