Το 1ο Femme Fest Cyprus έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία του Γυναικείου Κινήματος της Κύπρου!

Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ προώθησης της έμφυλης ισότητας στην Κύπρο, το Femme Fest Cyprus.
Σε μια περίοδο που οι γυναίκες δέχονται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που είναι καθημερινά αντιμέτωπες με τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα, που παλεύουν ακόμα για να κερδίσουν την ισοτιμία, η ανάγκη να γίνουν ορατά τα προβλήματα
με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες είναι μεγάλη. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ. Και τον πέτυχε!

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία παραμένει υποδεέστερη, παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις και εμπόδια.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, ούτε έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τους δράστες και να φράξει την αυξητική τάση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

Τα θύματα βίας ή εκμετάλλευσης δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη που θα έπρεπε από τις κρατικές υπηρεσίες, ούτε υπάρχουν οι κατάλληλες κρατικές δομές φιλοξενίας, ενώ οι ευθύνες του κράτους συνεχίζουν να μετατοπίζονται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων πλήττονται διπλά, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και από τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να επιτελέσουν ώστε να ανταποκριθούν στα έμφυλα στερεότυπα και τους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους. Οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι μονογονιοί, χαμηλοσυνταξιούχες δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και μεταξύ άλλων μικρών και μεγάλων δυσχερειών που οι Κύπριες αντιμετωπίζουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το Femme Fest.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με έμφυλα ζητήματα και η δράση τους φανερώνει ευαισθησία ως προς την προώθηση της έμφυλης ισότητας. Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν γυναίκες δημιουργοί και καλλιτέχνιδες, όπως γυναίκες ζωγράφοι και γλύπτριες, με σκοπό την αύξηση της ορατότητας γυναικείων έργων. Οι επισκέπτες/τριες του φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους των οργανισμών αυτών αλλά και με τις ίδιες τις δημιουργούς και να ενημερωθούν για το έργο και τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησαν και Θεματικά Κέντρα, τα οποία παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το Κυνήγι Μαγισσών, τα έμφυλα στερεότυπα στα ΜΜΕ και τις γυναίκες-πρότυπα που με τη δράση τους άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο χώρο λειτούργησαν παράλληλα πάνω από 10 πάνελ συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δεκάδες τοποθετήσεις από εμπειρογνώμονες και επισκέπτες που παρακολουθούσαν τις συζητήσεις. Αν κάτι υπήρξε κοινό σε όλες τις συζητήσεις, είναι ο έντονος προβληματισμός για τις διακρίσεις που υπόκεινται οι γυναίκες σε διάφορα πεδία. Παράλληλα, έγιναν αναφορές στα αίτια, τις προκλήσεις, το μέλλον και το ρόλο του κάθε οργανισμού και φορέα.

Συμπερασματικά, ο μεγάλος ενθουσιασμός που υπήρξε πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ μετουσιώθηκε σε μια πλούσια δράση, η οποία παρείχε τη δυνατότητα επιστημονικής ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών με έναν κοινό στόχο και σκοπό: την προώθηση της έμφυλης ισότητας. Η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εμπλουτισμένη διοργάνωση στη συνέχεια.

 

Η ισότητα μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από ριζικές κοινωνικές αλλαγές

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο «Έμφυλη βία: το νομοθετικό πλαίσιο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο και στην Ευρώπη».

Η κα Άντρη Αντρονίκου, επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, η οποία συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, λέγοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αναφέρθηκε στη Γραμμ ή Βοήθειας που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ, 1440, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έναρξη λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας.

Στο πάνελ συμμετείχε επίσης και η Νικολέτα Χαραλαμπίδου, δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναφέρθηκε στα κενά και τις παραλείψεις στο σύστημα Δικαιοσύνης. Σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος ενσωμάτωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων ευρωπαϊκών οδηγιών δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή τους. Η ουσία της νομοθεσίας, όπως είπε, είναι να εφαρμόζεται αποτελεσματικά. «Πόσο αποτελεσματικά έχουν ενσωματώσει τη Σύμβαση και πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζεται;»

 

Τέλος, η συμβολή στη συζήτηση του ευρωβουλευτή της Αριστεράς, κ. Γιώργου Γεωργίου, ήταν καθοριστική. Ο ευρωβουλευτής κατά την τοποθέτησή του έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τη συσχέτιση της καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών και των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Έπειτα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η GUE/NGL είναι μια μικρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι όμως πολύ δυναμική και πάρα πολύ ενοχλητική για θέματα κράτους δικαίου. Υπογράμμ ισε πως η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, σεξουαλική κακοποίηση κ.α. Βία ασκείται στις γυναίκες καθημερινά, λόγω της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της φτώχειας, της ανεργίας, των απολύσεων, των μισθών πείνας και της εργασιακής ανασφάλειας. Βία είναι τα μέτρα λιτότητας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η απουσία υπηρεσιών στήριξης των εργαζόμενων μητέρων. Βία είναι τα πυροτεχνήματα περί ισότητας που εκτοξεύει ανελλιπώς η ΕΕ, με στόχο να αποκρύψει την απουσία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την ισότητα. Επίσης, όπως τόνισε, παρόλο που όλα τα κράτη-μέλη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, μόνο τα 21 εξ αυτών την έχουν επικυρώσει. Το πιο σοβαρό, όμως, είναι πως το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστερεί και δεν προχωρά στην επικύρωση και την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και η υπογραφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόσβαση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά μονάχα δύο τομείς, αφενός τα θέματα που άπτονται της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις και αφετέρου το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης υπογράμμ ισε ότι καμία πολιτική φύλου δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η ισότητα μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από ριζικές κοινωνικές αλλαγές.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy