Από το 2019 έχουν να δουν εισόδημα οικογένειες στην Ελ. Αμ/στο – Γύρισε την πλάτη η Κυβέρνηση

Να κηρυχθεί ως πληγείσα η περιοχή ζητούν φορείς και ο βουλευτής Γ. Γαβριήλ - Σε εξαθλίωση πολλοί καταστηματάρχες

Κραυγή απόγνωσης από τους καταστηματάρχες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ο επαρχιακός γραμματέας ΠΟΒΕΚ Λάρνακας- Αμμοχώστου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Νίκος Σταμάτη, ανέφερε ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν είδαν εισόδημα από το 2019.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ενοικιάζουν τα υποστατικά τους, χρωστούν ενοίκια, ενώ αρκετοί έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Έκανε λόγο για τραγωδία που τώρα άρχισε να εξελίσσεται και όπως είπε θα δουν φοβερά πράγματα το επόμενο διάστημα. Επίσης μίλησε για καταστροφή όλης της επαρχίας που επηρέασε όλα τα επαγγέλματα.

Σημείωσε ακόμα ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί ως πληγείσα η περιοχή από την κυβέρνηση και να στηριχθεί άμεσα.

Παράλληλα, ο κ. Σταμάτη επισήμανε ότι ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κάποιος Υπουργός, εκτός του Υφυπουργού Τουρισμού, δεν απάντησαν στις επιστολές και τα υπομνήματά τους, ούτε έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Φαίνεται, ανέφερε, ότι κάποιοι δεν ασχολούνται σοβαρά με τα προβλήματα της περιοχής, αλλά τους κάλεσε να επισκεφθούν την περιοχή για να δουν από κοντά τα προβλήματα. Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, τονίζοντας όμως ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση το επόμενο διάστημα.

«Πνίγονται»

«Πνίγονται» όλοι οι καταστηματάρχες στην ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και μέλος της γραμματείας της ΠΟΒΕΚ Μαρία Χατζηχρίστου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση, σημειώνοντας ότι πολλοί έκλεισαν δια παντός. Πρόσθεσε ότι εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν να στείλουν το μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Σημείωσε ότι αν συνεχίσει η αδιαφορία από την κυβέρνηση θα είναι η τραγική η κατάσταση. Η κ Χατζηχρίστου πρόσθεσε ότι αρκετοί καταστηματάρχες δεν έχουν αποθέματα, δεν υπάρχει κεφάλαιο για εμπορεύματα και για προσωπικό, ούτε για να πληρώσουν ενοίκια. Είπε ακόμα ότι το 20% των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές έχουν κλείσει λέγοντας ότι φέτος θα είναι χειρότερα τα πράγματα.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που οδηγείται σήμερα στην Ολομέλεια για τις κρατικές εγγυήσεις, είπε ότι χωρίς την άμεση οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που να είναι σωτήρια προς τις επιχειρήσεις, δεν θα γίνει τίποτα ακόμα και αν περάσει το νομοσχέδιο. Όπως είπε, ήδη πολλοί καταστηματάρχες είναι φορτωμένοι με μεγάλα δάνεια, προσθέτοντας ότι ακόμα και να πάρουν νέα δάνεια, διερωτήθηκε πως θα αποπληρωθούν αυτά από τη στιγμή που δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορεί να καλυφθούν και προηγούμενα δάνεια.

Ακόμα, η κ. Χατζηχρίστου τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά σημείωσε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίδραση από τη κυβέρνηση.

Να κηρυχθεί ως πληγείσα η περιοχή

Επιβάλλεται να κηρυχθεί άμεσα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ως πληγείσα, εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να αφουγκραστούν την κραυγή απόγνωσης από τους καταστηματάρχες της περιοχής για επιπλέον οικονομική στήριξη.

Ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε ότι πρέπει να εκπονηθεί στρατηγικός σχεδιασμός αλλιώς όπως είπε το καλοκαίρι θα κλαίμε επί ερειπίων. Σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη, λέγοντας ότι χάνονται επιχειρήσεις και ανθρώπινες ζωές. Ακόμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι αν δεν στηρίξει η κυβέρνηση τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι πρέπει να γίνουν κρατικές παρεμβάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σημείωσε ότι κάθε μέρα που παραμένει κλειστή μια επιχείρηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ανοίξουν καθόλου. Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι πρέπει να γίνει σοβαρός κρατικός παρεμβατισμός με ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Η Κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα

Η πολιτεία συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς άλλες κατευθύνσεις, αντί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου οι οποίοι προχώρησαν χθες σε κινητοποιήσεις τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουν και άλλους τρόπους προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Χαρακτήρισε μάλιστα τραγικό το γεγονός ότι αναγκάζονται να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση να μην έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Θα έπρεπε όπως είπε, να ήταν έτοιμες οι λύσεις και τα σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Παράλληλα ο κ. Λεβέντης είπε ότι αναμένουν να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, για να μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις τράπεζες. Σημείωσε ότι σκοπός όλων είναι να σταθούν στα πόδια τους και να μπορούν να πληρώνουν τα έξοδά τους. Επίσης είπε ότι κάποιες μικρές οργανώσεις μπορεί να προκαλούν ζημιά με αυτά που ζητούν, αλλά δε θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.