Το 2019 η Κύπρος είχε το υψηλότερο απόθεμα ΜΕΔ της γενικής κυβέρνησης

Το 2019, η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (περιουσιακά στοιχεία) της γενικής κυβέρνησης, στο 28,8% του ΑΕΠ, ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρά την ετήσια μείωσή του περισσότερες από 3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Eurostat, αυτό οφειλόταν σε μια μεγάλη συναλλαγή το 2018, κατά την οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια από μια κυπριακή δημόσια χρηματοοικονομική εταιρεία (ταξινομημένη εκτός κυβέρνησης) μεταφέρθηκαν σε μια κρατική μονάδα, όπως αναφέρει.

Τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μερίδιο υψηλότερο από το 1% του ΑΕΠ: Σλοβενία ​​(2,5%), Πορτογαλία (1,4%) και Κροατία (1,2%).

Για την Κύπρο, τη Σλοβενία ​​και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρεται σε δάνεια δημοσίων χρηματοοικονομικών δομών. Στην περίπτωση της Κροατίας, το ποσοστό αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής τράπεζας ανάπτυξης (επίσης κατατάσσεται στη γενική κυβέρνηση). Τα δεδομένα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το 2019, τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών εγγυήσεων στην ΕΕ καταγράφηκαν στη Φινλανδία.

Η πιο κοινή μορφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι οι κυβερνητικές εγγυήσεις για υποχρεώσεις και περιστασιακά για περιουσιακά στοιχεία τρίτων.

Το υψηλότερο ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στη Φινλανδία (33,4% του ΑΕΠ), μπροστά από τη Δανία (18,2%), την Αυστρία (16,1%), τη Γερμανία (13,2%) και τη Γαλλία (11,6%).

Τα δεδομένα στη Φινλανδία περιλαμβάνουν επίσης εγγυήσεις που παρέχονται από μια εξειδικευμένη χρηματοοικονομική δημόσια εταιρεία που έχει ταξινομηθεί εκτός της κυβέρνησης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά (σχεδόν 0%) παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία και τη Σλοβακία. Ποσοστά κάτω του 1% του ΑΕΠ καταγράφηκαν επίσης στη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Λιθουανία. Η Κύπρος ήταν στο 7,44% και η Ελλάδα στο 4,09%.

Επιπλέον, η Εurostat καταγράφει ότι στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η κεντρική κυβέρνηση είναι ο βασικός εγγυητής. Στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία παρατηρούνται επίσης υψηλές εγγυήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy