Ημίμετρα για τα σοβαρά προβλήματα των εγκαταστάσεων του τοπικού σταθμού

 

Αν και σε όλους ήταν γνωστή η προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια το υποστατικό (το παλιό σφαγείο της κοινότητας Πάχνας) στο οποίο στεγαζόταν για πολλά χρόνια ο τοπικός Πυροσβεστικός Σταθμός, ωστόσο οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά απρόθυμοι να δώσουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα για το οποίο υπήρξαν πρόσφατα έντονες διαμαρτυρίες από το Κοινοτικό Συμβούλιο και άλλους φορείς.

Αυτό διαπιστώνεται μέσα από τα όσα αναφέρονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ως απάντηση σε σχετική επιστολή του βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος υποδεικνύει την ανάγκη για επανεξέταση του αιτήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάχνας για συντήρηση και αποκατάσταση του συγκεκριμένου υποστατικού.

Σημειώνοντας ότι η απάντηση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση -ότι δεν μπορεί να εξεύρει τις αναγκαίες πιστώσεις, ενός σχετικά μικρού κονδυλίου ύψους 250.000 ευρώ- ερμηνεύεται και ως υπεκφυγή, ο κ. Γεωργίου τονίζει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Πυροσβεστικός Σταθμός καλύπτει ευρύτερα και τις ανάγκες των γύρω περιοχών. Ως εκ τούτου σημειώνει ότι «είναι τεράστιο λάθος να αφήνουμε τα προβλήματα να διαιωνίζονται και στο τέλος να φτάσουμε να θρηνήσουμε και ζωές αλλά να χάσουμε και περιουσίες».

Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, στην απάντησή του προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Πάχνας για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρει ότι «στόχος του Υπουργείου είναι να προβεί στις αναγκαίες βελτιώσεις των υποδομών του σταθμού», επισημαίνοντας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιολογεί συνεχώς τις στεγαστικές της ανάγκες με γνώμονα την εξυπηρέτηση τόσο των επιχειρησιακών αναγκών όσο και την ασφάλεια του προσωπικού και προβαίνει σε προγραμματισμό των απαραίτητων έργων τα οποία εντάσσονται στον προϋπολογισμό του κράτους.

«Οι απόψεις των Τοπικών Αρχών είναι μεν θετικές, όμως αρμόδια Αρχή για την τελική απόφαση και συναφώς για την προώθηση των εργασιών είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανέγερση νέου Σταθμού στην Πάχνα», αναφέρει ο υπουργός, κρίνοντας όμως ότι «οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις με βελτιωτικές εργασίες θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Υπηρεσίας».

Φαίνεται όμως ότι μέχρι να γίνουν αυτές οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες οι οποίες θα καταστήσουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό λειτουργικό και ασφαλή, θα χρειαστούν μερικά ακόμα χρόνια, ενώ στο μεταξύ εφαρμόζονται κάποια ημίμετρα.

Σε επικοινωνία που είχε η «Χαραυγή» με τον κοινοτάρχη Πάχνας, Ανδρέα Σάββα, μας ενημέρωσε ότι την περασμένη Δευτέρα έγινε συνάντηση με τον διευθυντή της Πυροσβεστικής και αναφέρθηκε ότι η ανέγερση νέου Σταθμού θα ξεκινήσει το 2022 και θα τελειώσει το 2023 με βάση σχέδια τα οποία το ίδιο το Κοινοτικό Συμβούλιο είχε εκπονήσει πριν από ένα χρόνο με προτροπή του τότε αρμόδιου Υπουργού Ιωνά Νικολάου, τα οποία όμως δεν είχαν υλοποιηθεί.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Σάββα, γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση ενός λυόμενου υποστατικού για την προσωρινή στέγαση του Σταθμού. Να σημειωθεί ότι μετά τις διαμαρτυρίες που είχαν εκδηλωθεί για την επικινδυνότητα του υφιστάμενου Σταθμού, το προσωπικό στεγάζεται στο χώρο του γκαράζ των πυροσβεστικών οχημάτων.

Χρήστος Χαραλάμπους