Το 40ό φεστιβάλ Μαλάγας διοργάνωσε η Πενταλιά

Το 40ό φεστιβάλ Μαλάγας διοργάνωσε η κοινότητα της Πάφου Πενταλιά, συνεχίζοντας τον θεσμό που καθιέρωσε εδώ και δεκαετίες με στόχο, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη των σχέσεων χωριανών, φίλων και αποδήμων της κοινότητας.

Σε χαιρετισμό της που ανέγνωσε ο Επόπτης της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου Γιάννης Κωνσταντίνου, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου στηρίζει κάθε πρωτοβουλία των κοινοτήτων που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο τους. Ως ο εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στην Επαρχία Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση διαμορφώνει προτάσεις μετά και από πρωτοβουλίες των Κοινοτικών Συμβουλίων, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, για νέα έργα υποδομής τα οποία έχουν, μεταξύ άλλων, στόχο την απάμβλυνση της αστυφιλίας, όπως είπε.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Λάμπρου, μέσα στο 2022, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου προχώρησε για την περιοχή της κοινότητας Πενταλιάς, στη βελτίωση δρόμων, κυρίως αγροτικών και αμπελουργικών, έναντι 20.000 ευρώ, καθώς και σε βελτιωτικές εργασίες στους δρόμους Αγ. Μαρίνα Κελοκεδάρων-Πενταλιά και Πενταλιά-Σίντης με συνολικό ποσό 40.000 ευρώ. Ανάλογα ποσά (58.000 ευρώ σύνολο), συνέχισε, αναμένεται ότι θα εγκριθούν και στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, για τους χωρητικούς δρόμους και για τους δρόμους τη κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Πενταλιάς Πάμπος Ιωάννου (Καραμανλής) αναφέρθηκε στην εμφάνιση του σταφυλιού Μαλάγα της Πενταλιάς, σημειώνοντας πως το 1947 ο τότε χωριανός τους δασονόμος Χριστόδουλος Ταπακκούδης αφού γεύτηκε τη Μαλάγα σε χωριό της Λεμεσού παρήγγειλε 4.000 φυτά και φύτεψε τον δικό του αμπελώνα. Έπειτα, όπως είπε, πολλοί χωριανοί πήραν μοσχεύματα και έτσι η ποικιλία αυτή εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ τιμήθηκε η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου, η οποία εξέφρασε την συγκίνηση της για το συναπάντημα στην κοινότητα.

Η Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου είπε πως δεν ξεχνάει το χωριό της, όπως και άλλοι τόσοι ξενιτεμένοι.

Ακολούθως ο Πενταλιώτης Μιχαλάκης Ταπακούδης, γεωπόνος στο επάγγελμα, έκανε αναφορά σε μια σπουδαία φυσιογνωμία του χωριού, στον Μιχαήλ Σπύρου που συνέτεινε επαγγελματικά στη διευκόλυνση εργασιών των χωρικών τότε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.