Το 51% των Κυπρίων θεωρούν ότι μπορούν να προστατευθούν από το κυβερνοέγκλημα

Την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων σε σχέση με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 52% των χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ και το 51% στην Κύπρο πιστεύουν ότι μπορούν να προστατευθούν επαρκώς από το έγκλημα στο διαδίκτυο, ενω το 52% στην ΕΕ και το 49% στην Κύπρο δηλώνει ότι είναι αρκετά καλά ή πολύ καλά ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τα δίκτυα 5G, οι ερωτηθέντες ανησυχούν για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους, την απάτη, το κλείδωμα του υπολογιστή τους για λύτρα (ransomware), την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα τους, καθώς και για την κλοπή ταυτότητας, ή τραπεζικών δεδομένων.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην ΕΕ έλαβαν ψευδή ηλεκτρονικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα ζητώντας προσωπικά στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια (23% στην Κυπρο), το 8% στην ΕΕ και το 5% στην Κύπρο έχει πέσει θύμα ransomware, ενώ το 11% στην ΕΕ και το 14% στην Κύπρο έχει υποστεί χακάρισμα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Αναλυτικά, το 26% των ερωτηθέντων στην Κύπρο ανέφερε ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικών ιών, το 12% έχει προσπελάσει χωρίς τη θέλησή του εξτρεμιστικές ιστοσελίδες, το 12% έχει παραγγείλει αγαθά που ποτέ δεν παρέλαβε, το 4% έχει πέσει θύμα απάτης με στα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, το 5% έχει πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας και το 6% έχει εκτεθεί χωρίς τη θέλησή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε από τις 8 ως τις 10 Οκτωβρίου του 2019 με 506 προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο και 27.607 συνολικά στην ΕΕ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.