Το 52,2% των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους

Στη χειρότερη θέση στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία η Κύπρος

Η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά. Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το 52,2% των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, το 24,8% δε μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και το 57% δε μπορεί να ανταποκριθεί σε απροσδόκητα έξοδα.

Η κ. Κουκουμά τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ετοιμάστηκε από τους κυβερνώντες χωρίς να λάβουν υπόψη τις θέσεις της ΚΥΣΟΑ και τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα αναπηρίας, σημειώνοντας ότι τα πράγματα δεν προχωρούν. Επίσης είπε ότι υπάρχουν 30 νομοθεσίες που πρέπει να τροποποιηθούν ενώ έκανε λόγο για μπαλώματα από κυβερνητικής πλευράς. Ανέφερε ακόμα ότι από τις 86 δράσεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2018-2020 υλοποιήθηκαν μόνο οι 41. Κάλεσε δε το κράτος να έχει την πρόθεση να υλοποιήσει δράσεις και όχι να μένει στις εξαγγελίες και τις στρατηγικές απλά για να κλείνει στόματα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι υπήρξε μεν πρόοδος αλλά πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Σημείωσε ακόμα ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι απαιτήσεις πολλές, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαϊδης ανέφερε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες και με τους κυβερνώντες.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν κατατέθηκε στη Βουλή οποιαδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι οι κυβερνώντες δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις δικές τους εισηγήσεις ούτε τις παρατηρήσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν υφιστάμενες νομοθεσίες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι με τις ενέργειές τους συντηρούν τα στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy