Το 75% των πολιτών ζητά δράση για το κλίμα

Ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι δύο στους τρεις πολίτες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί για το ζήτημα από τον ΟΗΕ. Μάλιστα, το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι το ζήτημα συνιστά «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που διενήργησε τη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες στηρίζουν τις δράσεις για το κλίμα και δίνουν στους πολιτικούς καθαρή εντολή για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Στη δημοσκόπηση μετείχαν 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι από 50 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Οι νεαρότερες ηλικίες εκφράζουν και τη μεγαλύτερη ανησυχία, με το 69% των ατόμων ηλικίας 14-18 ετών να αναφέρουν ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε άτομα άνω των 60 ετών, την ίδια απάντηση έδωσε το 58%, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει χάσμα των γενεών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η στήριξη σε πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή είναι μεγάλη ακόμη και για άτομα που μένουν σε χώρες που θα πληγούν, εφόσον υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Σε χώρες όπου τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν μεγάλη πηγή εκπομπών, οι άνθρωποι στηρίζουν έντονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανάμεσά τους πολίτες από τις ΗΠΑ (65%), την Αυστραλία (76%) και τη Ρωσία (51%).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 50 χώρες, υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Η διεξαγωγή του έγινε μέσω διαφημίσεων σε βιντεοπαιχνίδια και παζλ, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή πολιτών από νεαρότερες ηλικίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.