Το 8% των νέων Κυπρίων εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

Σταδιακή μείωση του ποσοστού καταγράφεται στην Ε.Ε.

 

Σταδιακή μείωση κατέγραψε τα τελευταία 10 χρόνια στην Ε.Ε. το ποσοστό των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών που αποχώρησαν πρόωρα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση (σταμάτησαν το σχολείο το αργότερο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στο γυμνάσιο), ενώ στην Κύπρο έχει επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ποσοστού κάτω από το 9%, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το εν λόγω ποσοστό στην Κύπρο μειώθηκε από 11% το 2012 σε 8% το 2022, ενώ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 13% όπου βρισκόταν το 2012 σε 10% το 2022, χωρίς όμως να έχει φτάσει στον στόχο για μείωση του σε ποσοστό χαμηλότερο του 9% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα το 2022, περισσότεροι νεαροί άντρες στην Ε.Ε. εγκατέλειπαν την εκπαίδευση νωρίτερα από ό,τι γυναίκες (11% των ανδρών έναντι 8% των γυναικών).

Στην Κύπρο, από την εκπαίδευση αποχώρησε πρόωρα το 9% των ανδρών και το 7% των γυναικών. Το ποσοστό σε σχέση με το φύλο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2012 για τους άντρες (από 17%), αλλά έμεινε ουσιαστικά αμετακίνητο για τις γυναίκες (καθώς τα δεδομένα πριν τη στρογγυλοποίηση δείχνουν μείωση από 7,0% σε 6,9%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των όσων έφυγαν νωρίς από την εκπαίδευση καταγράφηκαν το 2022 στην Κροατία (2%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα (4% η κάθε μία), και την Πολωνία και τη Λιθουανία (5% η κάθε μία).

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy