Το 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο ήταν με το στέλεχος Β.1.258 καταδεικνύει έρευνα

Έχουν εντοπιστεί 37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού SARS-CoV-2


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Το στέλεχος Β.1.258 του ιού SARS-CoV-2 είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε για την ανάλυση και την πορεία του κορονοϊού στην Κύπρο, η οποία αναφέρει ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 το 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο ήταν με αυτό το στέλεχος.

Η έρευνα που αποτελεί επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της NIPD Genetics, πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η έρευνα σώζει ζωές», από τα ερευνητικά προγράμματα (ΙδΕΚ) του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη και από τη συνεισφορά της NIPD Genetics.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, τα οποία αφορούν τη γενετική ανάλυση των στελεχών SARS-CoV-2 στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή από τον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, διευθυντή της NIPD Genetics και από τον Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη, επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η έρευνα διήρκεσε δέκα μήνες και πραγματοποιήθηκε από 768 δείγματα, θετικά στον ιό.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2 στην Κύπρο είναι πολυφυλετική, αφού έχουν εντοπιστεί 37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού.

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος Β.1.258 εισάχθηκε στην Κύπρο από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία και τη Δανία, ενώ η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξάγεται από την Κύπρο σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία και τη Δανία.

Εξάλλου, η έρευνα κατέδειξε ότι το στέλεχος Β.1.258 έχει σημαντικές μεταλλάξεις και παρόμοιες με αυτές του αγγλικού στελέχους Β.1.1.7 (UK strain), οι οποίες αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και την ικανότητά του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε σχέση με τον επιπολασμό του συγκεκριμένου στελέχους, καθώς και τη μεταδοτικότητά του, ο κ. Κωστρίκης είπε πως «η μεταδοτικότητά του είναι προφανής», εξηγώντας ότι το Β.1.258 εμφανίστηκε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο -και ιδιαίτερα στην ΕΕ- όπου το συγκεκριμένο στέλεχος πρωταγωνιστεί, ο κ. Κωστρίκης είπε πως το Β.1.258 έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν υπάρχει «τόσο ψηλός επιπολασμός, όπως στην Κύπρο». «Πώς δημιουργήθηκε αυτό το στέλεχος και πού οδηγεί παραμένει ακόμα άγνωστο», είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το στέλεχος το Β.1.258 δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας τη διαφορετικότητα της λοίμωξης, σε δύο κοντινές χώρες.

Σε ερώτηση αν η έρευνα έχει εντοπίσει στην Κύπρο το αγγλικό στέλεχος, ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής απάντησε πως «το αγγλικό στέλεχος εμφανίζεται σε ποσοστό 1% τον Δεκέμβριο στον κυπριακό πληθυσμό», για να προσθέσει ότι «μέσα σε ένα μήνα ανέρχεται στο 16%».

Σε σχέση με τα τρία εμβόλια, που έχει στη διάθεσή της η Κύπρος και αν αυτά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του Β.1.258, ο κ. Κωστρίκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα που να δεικνύει ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.